Het nieuwe toezicht: ‘Waar blijft de dialoog?’

Met IKK verandert ook het toezicht; tenminste dat was het idee. Want in veel regio’s merken managers nog weinig van een dialoog met de toezichthouder. En de afvinklijstjes die verleden tijd zouden zijn, lijken juist langer dan ooit. Wat is er aan de hand?
AdobeStock

We spraken met enkele bezorgde directeuren van kinderopvangorganisaties. Sinds de inwerkingtreding van de Wet IKK werden hun locaties enkele keren geïnspecteerd. Vol verwachting keken zij uit naar het nieuwe toezicht waarin meer dialoog tussen toezichthouder en manager werd beloofd. Maar in werkelijkheid lijkt het toezicht in deze regio’s meer rigide dan ooit. Niet eerder kregen deze organisaties zoveel handhavingsadviezen om de oren. Alle sprekers delen voorbeelden van hoe een klein misverstand leidde tot aantekeningen van overtredingen in het inspectierapport die, onterecht of niet, gewoon blijven staan. Geen van de ondernemers wil uit angst voor repercussies met naam en organisatienaam op

4
2639

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.