Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het is tijd voor een kinderopvangvisie op lange termijn

De kinderopvangsector heeft behoefte aan een langetermijnvisie. Dit concludeert Aafke Raaijmakers, promovendus aan de Universiteit van Tilburg. Dat vinden ook samenwerkingsverbanden KIK en KINDwijzer. Samen met branchegenoten, de Koplopersgroep Kinderopvang en de Kopgroep Wethouders geven zij de komende maanden vorm aan de kinderopvang van de toekomst.
Het is tijd voor een kinderopvangvisie op lange termijn
Foto: ANP Xtra

De initiatiefnemers willen werken aan een Wet op de primaire ontwikkeling. Eindelijk moet er eens een visie komen op hoe kinderopvang er in 2030 en verder uit moet zien. Peter Notten, voorzitter van KINDwijzer zegt in het maartnummer van Management Kinderopvang: ‘De opdracht van de kinderopvang is in ons scenario om kinderen voor te bereiden op 2030 en erna.’

Rapporten en adviezen

Raaijmakers: ‘Betrokken bestuurders die werken aan een mentaliteitsverandering zijn er genoeg. Ze nemen zitting in taskforces, koplopersgroepen, werkgroepen. Dat leverde al talloze rapporten en adviezen op. Maar nog veel meer organisaties willen meedenken. Dat bleek ook uit de eerste bijeenkomst die KIK en KINDwijzer (samen vertegenwoordigen ze 25 grote en middelgrote kinderopvangorganisaties) organiseerden. Op deze bijeenkomst kwamen zeventig geïnteresseerden af en op de tweede bijeenkomst in januari tachtig.

Stip op de horizon

De partijen willen werken aan een stip op de horizon, vertelt Karen Strengers, voorzitter van KIK in Management Kinderopvang. ‘We gaan dit heel consciëntieus aanpakken. We willen een stip op de horizon zetten, maar er wel voor zorgen dat we ieder jaar dichter bij die stip komen.’ Het plan is om niet langer te denken vanuit problemen, maar om te kijken naar wat je nodig hebt om iets te kunnen bereiken.

Afspiegeling van de kinderopvang

Het is niet de bedoeling dat alleen organisaties van KIK en KINDwijzer zich met de invulling van een Wet op de primaire ontwikkeling bezighouden. Andere kinderopvangorganisaties worden uitgenodigd om mee te denken. Er wordt een neutrale koplopersgroep gevormd met vijftien directeuren van organisaties die een goede afspiegeling zijn van de kinderopvangmarkt.

Regiegroep

Naast deze koplopersgroep denken de al bestaande Kopgroep Wethouders en een kopgroep bestaande uit schoolbestuurders mee. Tot slot wordt er uit alle drie de groepen een regiegroep samengesteld. Wie daarin zitten, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Abonnees kunnen meer lezen in het maartnummer van Management Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.