Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Het EVC moet beter’ luidt de noodklok

Marianne Velsink
'Het EVC moet beter' luidt de noodklok

Sociale partners in welzijn en zorg zoals FCB, Abvakabo FNV, MOgroep WMD en MO-groep Kinderopvang hebben in een brief aan minister van Bijsterveldt de noodklok geluid over de EVC-procedure die volgens hen onvoldoende functioneert.

Het EVC-traject
Met het EVC-traject kunnen professionals hun ervaring om laten zetten in de benodigde certificaten en diploma’s. Dit maakt herintreden en switchen van carrière gemakkelijker. Zeker in de zorg en welzijnssector komt het voor dat medewerkers zich laten omscholen om in één van deze sectoren aan het werk te gaan. In de kinderopvang zie je in de buitenschoolse opvang regelmatig medewerkers met een heel andere opleidingsachtergrond dan een pedagogische vooropleiding.

Goed idee, maar…..
Het idee van EVC is goed, maar de uitwerking minder. Corrie van Brenk van de Abvakabo vindt dat de route naar een beroepsdiploma zo kort mogelijk moet zijn. ‘Om een diploma te halen kan het nu voorkomen dat een werknemer weer jaren de schoolbanken in moet en de helft van de tijd les krijgt in vakken en vaardigheden die hij al lang beheerst. Dit is bijzonder demotiverend en kost de maatschappij onnodig veel geld.’ De partijen willen dat minister van Bijsterveldt de regie neemt en afspraken maakt met de beroepsopleidingen.

Bekijk hier de brief >>

1 REACTIE

  1. Goed idee, slechte uitwerking. De ervaring leert dat de ROC’s zelf nauwelijks weten hoe handen en voeten te geven aan het EVC-traject. Dit resulteert in een ontzettend langdradig traject hetgeen ontzettend demotiveert. voorbeeld: werkbezoek vindt vaker niet dan wel plaats. Alles mooi omschrijven is 1 ding, maar het punt van het EVC is toch dat mensen hun praktijkervaring kunnen laten omzetten in papier en niet andersom?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.