Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kou en vocht in het schoolgebouw: ‘Het allerergste is wat je níet ziet’

Basisschool De Biezenkring zit in een gebouw met vocht, schimmel en slechte luchtkwaliteit. Al jaren staan er potten en pannen om de regen op te vangen. De nieuwbouw voor IKC De Biezen is onlangs voor de derde keer uitgesteld. De school is lang niet de enige in Nederland met een huisvestingsprobleem.
Kou in de klas. Foto: SvA
Ruim 4000 basisscholen – dat is meer dan de helft van het totale aantal – zijn toe aan (ver)nieuwbouw. Zodra de klassen volstromen, schieten de CO2-meters omhoog. Omdat er – logischerwijs- goed geventileerd moet worden, komen kinderen met extra lagen kleding naar school en hebben ze last van koude handen, toonde het jeugdjournaal.

Pijn

In veel gebouwen is er te weinig frisse lucht en is er schimmel. Dat is niet alleen vervelend en vies, maar ook ongezond, zegt Bouwend Nederland. Zij deden onderzoek naar de schoolgebouwen. De slechte leeromgeving gaat volgens de organisatie ten koste van van de leerprestaties én van de gezondheid van docenten. Directeur Monica van Moergastel van De Biezenkring kan dat beamen: ‘Het allerergste is wat je níet ziet: de klimatologische omstandigheden. Door de kou loopt bijvoorbeeld een collega met reuma hier echt rond met pijn.’

Hoewel het nieuwe IKC De Biezen in 2023 opgeleverd zou worden, is die verwachting nu bijgesteld naar eind 2025. ‘Een jaartje extra vertraging klinkt niet zoveel, maar dat is het voor de kinderen wél’, vervolgt ze.

Reparaties

Een in november door een D66-raadslid ingediende motie waarmee zeker gesteld moest worden dat de gemeente er alles aan zou doen om de bouw niet te verder te vertragen, haalde het niet. Wel blijft de schooldirecteur vertrouwen houden in de goede samenwerking met de gemeente. En scholenstichting Bravoo heeft besloten tóch reparaties te gaan uitvoeren, ook al is het nog maar voor – waarschijnlijk – twee jaar. Van Moergastel: ‘Maar met de wetenschap van nu, hadden ze dat in 2017 al kunnen doen. Heel zonde.’

Proeven

Hoewel de bouw van IKC De Biezen dus opnieuw vertraagd is, zijn ze op De Biezenkring al wel begonnen met het worden van een IKC: ze delen inmiddels de locatie met kinderopvangorganisatie De Tovertuin. Van Moergastel is blij dat ze op deze manier al een beetje kunnen proeven aan het IKC-bestaan: ‘We weten elkaar al te vinden, bijvoorbeeld als het gaat om de overdracht van peuters naar de basisschool’. 

Haar wensen voor nieuwe gebouw? ‘Ik vind duurzaamheid ontzettend belangrijk. Veel zonnepanelen, gescheiden afval, natuurlijke koeling. Een groendak is niet alleen mooi om te zien, maar koelt ook heel goed.’ 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.