Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heb je als gastouder recht op doorbetaling tijdens de feestdagen?

Karin Broeren
Nu de feestdagen steeds dichterbij komen wordt aan het KNGO (KennisNetwerk GastouderOpvang) veelvuldig gevraagd of gastouders doorbetaald mogen worden tijdens de feestdagen. Het KNGO komt nu met een antwoord.
kinderen spelen
Beeld: AdobeStock

Het KNGO heeft er een nieuwsbericht over geplaatst en op de online kennisbank voor KNGO-leden de veelgestelde vragen uitgewerkt.

Conclusie KNGO

Op de site van KNGO staat hierover het volgende geformuleerd:

‘Juridisch gezien is een ouder niet gehouden (dus niet wettelijk verplicht) om door te betalen op feestdagen, wanneer een gastouder zelf niet beschikbaar is. Ouders zijn niet gehouden aan doorbetaling van een dienst die niet beschikbaar is. 

Echter, indien je als gastouder afspreekt dat de ouder de uren doorbetaalt wanneer een normale contractdag op een feestdag valt en ouders gaan hiermee akkoord, dan is er ook recht op kinderopvangtoeslag voor ouders. De belastingdienst kijkt naar de contracturen en de betaling van de ouders (jaaropgave). Als gastouder dien je deze afspraak wel vast te leggen in een contract met de ouder.’

Voor verdere uitleg, lees het volledige artikel op de website van het KNGO. Voor KNGO-leden is er in de online kennisbank van KNGO een uitgebreidere FAQ beschikbaar waar meerdere vragen behandeld worden.

SZW heeft een bijzondere challenge uitgezet: de Directie Kinderopvang zoekt naar dé oplossing om gastouders met elkaar in contact te brengen (op grote schaal), om kennis en ervaring uit te wisselen. Met als doel: de professionele ontwikkeling van gastouders bevorderen. Ga jij de challenge aan? >>

Bron: KNGO

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.