Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wetsvoorstel Harmonisatie ingediend

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Minister Asscher (SZW) heeft het wetsvoorstel Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk ingediend bij de Tweede Kamer. Doel is dat deze wet per januari 2018 van kracht wordt.
Overname peuteropvang teruggedraaid.jpg
Foto: Fotolia

Met het wetsvoorstel Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk  wordt de financiële toegankelijkheid van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang voor werkende ouders gelijkgeschakeld. Werkende ouders krijgen ook recht op kinderopvangtoeslag voor de opvang in een (huidige) peuterspeelzaal. Het aanbod voor kinderen van niet-werkende ouders, alleenverdieners en kinderen met een risico op een taalachterstand blijft gefinancierd via gemeenten. Gemeenten zijn en blijven ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het VVE-beleid en behouden de mogelijkheid om te sturen via het gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid en de subsidieverlening. Daarnaast worden met het wetsvoorstel ‘Innovatie en kwaliteit kinderopvang’  de kwaliteitseisen die gesteld worden aan kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gelijk getrokken.

Doelen wetsvoorstel

Het doel van dit wetsvoorstel is om de financiële toegankelijkheid van voorschoolse voorzieningen gelijk te regelen voor werkende ouders. Door de financiële toegankelijkheid voor werkende ouders via één kanaal vorm te geven, ontstaat een gelijk speelveld voor voorschoolse voorzieningen waarbij oneerlijke concurrentie wordt tegengegaan. Werkende ouders worden hierbij niet meer financieel gestuurd in hun keuze, maar kunnen deze keuze baseren op de belangen van het kind en hun eigen behoefte in de combinatie van arbeid en zorg. Daarbij wordt tevens voorkomen dat er wachtlijsten bij een van beide voorzieningen ontstaan door wijzigingen in het beleid van gemeenten of het Rijk. Ter illustratie: toen de kinderopvangtoeslag verlaagd werd, brachten meer ouders hun kind naar de goedkopere peuterspeelzaal en ontstonden daar wachtlijsten.

In gang gezet

Vooruitlopend op deze wetgeving zijn al veel peuterspeelzalen omgezet naar locaties kinderopvang. Eind 2012 waren er nog 3065 geregistreerde locaties voor peuterspeelzaalwerk. De meest recente meting (eind maart 2016) laat nog 2.150 locaties zien. Begin 2016 had 34% van de gemeenten geen peuterspeelzaal meer en 16% van de gemeenten had een zeer beperkt aanbod van peuterspeelzaalwerk. De verwachting is dat het aanbod van peuterspeelzaalwerk in de komende jaren alleen nog maar verder zal afnemen. Onderzoek laat zien dat het kortdurende aanbod dat voorheen gedaan werd via peuterspeelzalen behouden is gebleven. Door de omvorming van het peuterspeelzaalwerk naar kinderopvang is naar de inschatting van gemeenten het bereik van peuters niet aangetast.

Lees hier het complete wetsvoorstel

1 REACTIE

  1. Weer een verkapt bezuinigingsvoorstel, want peuterspeelzaalleidsters vallen nu onder de CAO Welzijn en vallen straks onder de CAO kinderopvang, waarbij ze veel minder gaan verdienen. Het is overigens echt niet zo dat mensen kiezen voor een peuterspeelzaal ipv kinderopvang om de kosten, immers, het gaat slechts om drie uurtjes per dag. Wie haalt en brengt het kroost? Als je werkt moet je dan toch ook een oppas betalen. Het wordt tijd om iedereen toegang te geven tot de reguliere kinderopvang. En niet alleen voor drie uurtjes per dag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.