Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hansje Görtz – Vrijheid en verantwoordelijkheid

Een hoop leidsters uit de kinderopvang hebben aangegeven nieuwsgierig te zijn naar hoe het is om een professional nanny te zijn… Erg leuk! Wel is het zo dat dit beroep niet voor iedereen is weggelegd. Er zijn een hoop overeenkomsten tussen het werken in de kinderopvang en nanny zijn maar ook een heleboel verschillen.

Afwisseling & vrijheid
Het leuke aan werken als nanny is vooral de afwisseling en de vrijheid die je krijgt ten opzichten van werken in een kinderdagverblijf. In de meeste werksituaties kun je als nanny vaak je eigen dagindeling maken en is er mogelijkheid veel te ondernemen met de kinderen. Denk hierbij aan uitstapjes maken of thuis de ene dag te knutselen met de kinderen en de andere dag in de tuin een hut te bouwen. Het is vaak helemaal aan jou zolang de dagelijks dingen ook gebeuren (maaltijden koken, eventueel huiswerk van de kinderen, kinderkamers netjes, etc.).

Verantwoording
Bij deze vrijheid komt natuurlijk wel een hoop verantwoording en daarom moet een nanny stevig in de schoenen staan en flexibel kunnen reageren op verandering van situatie. Van een profesional nanny wordt verwacht dat zij het huis kan runnen bij afwezigheid van de ouders, initiatief kan tonen wanneer gewenst, ondernemend is en boven alles adequaat en enthousiast te werk gaat. Je bent veel alleen met kinderen en moet natuurlijk ook weten hoe te handelen in noodsituaties.

Thuissituaties
Tijdens onze nannytraining besteden wij vooral aandacht aan de familie verhoudingen en wat jouw plek hierin is en hoe je je moet bewegen in deze thuissituatie. Ouders zijn thuis zichzelf en zullen niet altijd hetzelfde humeur hebben en dus ook de ene keer heel anders op je reageren dan de andere keer. Hier moet je mee om leren gaan. Hiernaast gaan we in op de ontwikkeling van een kind, hoe je moet opvoeden en hoe je de kinderen optimaal kan stimuleren.

Praktische zaken
Praktische zaken komen ook aan bod. Reizen met kinderen, veiligheid, EHBO, verzorging, organisatie en etiquette. Wij proberen alle nannies te stimuleren het optimale uit de training te halen en uit zichzelf en vooral open te staan voor nieuwe situaties en uitdagingen. De kandidaten die zich aanmelden bij onze training zijn allemaal heel verschillend maar het is leuk te zien dat iedereen zich 100% inzet tijdens de training en er zoveel nieuwe vriendschappen onderling worden gemaakt.

2 REACTIES

  1. Beste John,
    In de kinderopvang zijn veel verschillende gradaties. Qua thuis opvang heb je aupairs, oppasmoeders en de professional nanny. Professional nannies werken met een volwaardig arbeidscontract en hebben dus de meeste rechten en worden het best betaald. Wel staat hier tegenover dat zij een vooropleiding op minimaal MBO niveau hebben in de kinderopvang en moeten zij meer verantwoording en organisatorische taken op zich nemen. De meeste oppasmoeders of gastouders aan huis werken met een contract volgens regeling huishoudelijk personeel. Dit contract is tot stand gebracht om makkelijker huishoudelijk personeel aan te nemen zonder al teveel administratieve rompslomp en kosten voor de werkgever. Wel werkt de oppas dan ‘wit’en kan de werkgever teruggave genieten volgens wetgeving kinderopvang. Voor de werkgever heeft dit contract dus veel voordelen. Voor de oppas helaas wat minder. Als uw vriendin geen vooropleiding heeft gevolgd in de kinderopvang en graag als professional nanny verder zou willen (en werken onder betere voorwaarden) is het aan te raden bv de opleiding spw3 te volgen en eventueel een vervolg training zoals wij die hebben bij Görtz & Crown.
    Hartelijke groeten Hansje

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn vriendin wil via een erkend nannybureau gaan werken in een gezin. Nu heb ik het contract gezien en volgens mij klopt er niets van. Vakantiedagen en ziekte worden niet doorbetaald, en ze betalen nog niet eens het minimum loon. Kan iemand mij vertellen of deze bureaus boven de wet staan of zo. Of is er soms een uitzondering voor nanny’s. Wie weet hierop een antwoord.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.