Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Handhaving kinderopvang moet beter’

Gemeenten handhaven te weinig waardoor tekortkomingen in de kwaliteit van de kinderopvang onnodig lang bestaan. Dit concludeert de Onderwijsinspectie. Zij vindt dat het toezicht van de gemeenten op de kinderopvang beter moet en kan.

Afspraken met de gemeente
Als er door de GGD tekortkomingen worden geconstateerd in een kinderopvanglocatie duurt het vaak te lang voordat gemeenten maatregelen nemen. Gemeenten moeten beter volgen of de kwaliteit bij het kindercentrum of gastouderbureau inmiddels verbeterd is. De inspectie maakt sinds eind 2009 afspraken met gemeenten over de verbetering van de uitvoering van toezicht en handhaving. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) helpt gemeenten hierbij. De inspectie ziet dit traject als een belangrijk middel om een stap vooruit te zetten.

Register
de Onderwijsinspectie concludeert ook dat het register waar alle kinderopvanglocaties in vermeld staan, slecht wordt bijgehouden. Ouders hebben alleen recht op een kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst als de locatie in het gemeentelijk register staat. Het is dus belangrijk dat gemeenten deze registratie op orde hebben. Dit belang neemt toe omdat er in 2010 een Landelijk Register Kinderopvang komt.
De Onderwijsinspectie beveelt gemeenten aan consequenter op te treden tegen kinderopvanglocaties die niet op orde zijn, en systematischer te volgen of tekortkomingen zijn opgelost. De inspectie constateert dat het toezicht verbetert als gemeenten en GGD’en meer met elkaar uitwisselen over de uitvoering van de inspecties. Gemeenten die minder presteren, kunnen winst halen door (meer) samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere gemeenten.

Bekijk hier het onderzoeksrapport over toezicht op de kinderopvang

Bekijk hier het onderzoeksrapport over toezicht op de gastouderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.