Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haagse samenwerking om gezond te blijven

Kinderopvangorganisaties 2Samen en Dak in Den Haag onderzoeken de mogelijkheden om te fuseren. Dit meldt het Financieele Dagblad (FD). In een persbericht noemen de organisaties het nog iets voorzichtiger ‘een samenwerking’.
2samen en Dak uit Den Haag zoeken uit hoe ze met elkaar kunnen samenwerken om de continuïteit van beide organisaties ook in 2015 en verder te waarborgen
2samen en Dak uit Den Haag zoeken uit hoe ze met elkaar kunnen samenwerken om de continuïteit van beide organisaties ook in 2015 en verder te waarborgen - Foto: ANP

Stel dat de twee organisaties zouden fuseren, dan ontstaat meteen één van de grootste bedrijven op het gebied van kinderopvang in Nederland. De organisaties vangen samen ongeveer 10.000 kinderen op. In totaal bieden de organisaties een kleine 1300 fulltime banen. 2Samen en Dak kennen elkaar goed van het landelijk platform KIK (Kwaliteit in Kinderopvang).

Oude stadswijken

‘Het ziet ernaar uit dat de kwaliteitsvisie en de pedagogische uitgangspunten van Kinderopvang 2Samen en Dak kindercentra goed op elkaar aansluiten’, melden de organisaties in het persbericht. 2Samen en Dak zijn beiden maatschappelijke organisaties die ook vertegenwoordigd willen blijven in oude stadswijken waar mensen het financieel minder breed hebben. Juist voor deze groep kinderen, kan kinderopvang van grote pedagogische waarde zijn.

In het najaar van 2014 ging een andere grote Haagse speler in de kinderopvang failliet: kinderopvangorganisatie Triodus. Deze organisatie werd kort daarop overgenomen door de SWKGroep. Voor de personeelsleden brak een spannende periode aan. Uiteindelijk behield 80 procent van de Triodus-medewerker zijn/haar baan. Lees meer >>

Vraaguitval

In het FD benadrukken Wim van Ogtrop, directeur van 2Samen en Willeke Briedé, voorzitter van de raad van bestuur van Dak dat ze ondanks vraaguitval nog altijd financieel gezond zijn. Blijven ze dat ook als de daling van het aantal kinderen in de kinderopvang zich dit jaar doorzet? Een fusie kan het verschil maken. Allereerst omdat er daardoor flink bezuinigd wordt op het hoofdkantoor. Ook verliesgevende locaties zullen tegen het licht gehouden worden.

Personeel

Van Ogtrop en Briedé zijn in het FD terughoudend over een eventuele besparing van een fusie op personeelskosten. Het personeelsbestand kromp namelijk de laatste jaren al fors. Rond de zomer wordt bekend in welke vorm 2Samen en Dak hun samenwerking zullen gieten. Van Ogtrop doet nog een verzoek aan kinderopvangcollega’s: ‘organisaties die niet zelfstandig door willen of kunnen gaan, nodigen we uit om zich bij ons aan te sluiten’.

Kinderopvangorganisaties zijn genoodzaakt samenwerking met elkaar te zoeken om te kunnen blijven bestaan. Dat leidde al een paar keer tot verrassende samenwerkingsverbanden. Bijvoorbeeld tussen Kinderopvang Rivierenland en kinderopvangorganisatie Kanteel. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.