Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote gezinnen extra getroffen door bezuinigingen

Grote gezinnen extra getroffen door bezuinigingen

Vrijwel iedereen krijgt volgend jaar minder te besteden. Maar gezinnen met drie of meer kinderen en ouders die gebruikmaken van kinderopvang worden extra getroffen. Zij moeten er rekening mee houden dat ze er 2 procent of meer op achteruitgaan.

Dat blijkt uit de koopkrachtberekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt naar aanleiding van de miljoenennota. De meeste huishoudens gaan er in 2012 voor het derde jaar op rij op achteruit.

Tientallen euro’s
Volgens de miljoenennota daalt de koopkracht volgend jaar in doorsnee met 1 procent. Maar grotere dalingen zijn geen uitzondering, stelt het Nibud. Door de bezuinigingen op de kinderbijslag en de afschaffing van het kindgebonden budget voor het derde of daaropvolgende kind gaan grote gezinnen er maandelijks tientallen euro’s op achteruit.

Kinderopvang

Zo levert een traditioneel kostwinnergezin met drie kinderen en één bruto jaarinkomen van 40.000 euro, per maand 87 euro in, oftewel 3,2 procent. Ook ouders die gebruik maken van kinderopvang gaan er maandelijks flink op achteruit. Het verschil tussen wel of geen kinderopvang kan oplopen tot ruim 100 euro per maand, aldus het Nibud.

Bijstand

Mensen in de bijstand gaan er komend jaar per maand 10 tot 25 euro op achteruit. Maar in bepaalde gevallen kan dat veel meer zijn. Want volgens de nieuwe regels wordt bij het toekennen van bijstand ook gekeken naar het inkomen van thuiswonende meerderjarige kinderen. Bovendien hebben inwonende meerderjarige kinderen geen recht meer op een eigen bijstandsuitkering.

Tweeverdieners

Het kabinet stimuleert dat beide partners werken, maar ook veel tweeverdieners gaan erop achteruit, aldus het Nibud. Slechts enkele tweeverdienende ouders gaan er licht op vooruit. En een werkend paar zonder kinderen met een inkomen van samen 65.000 euro heeft volgend jaar evenveel te besteden als nu.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.