Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grootste deel ouders gaat niet meer uren werken bij gratis kinderopvang

51 procent van de ouders met kinderen tussen de 0 en 13 jaar zal níét meer uren gaan werken als kinderopvang gratis wordt voor twee dagen per week. Veel ouders denken dat het beter is voor het kind als ze niet alle dagen naar de opvang gaan. Sommige ouders zeggen dat zij het financieel goed hebben en (meer) werken niet nodig is. Dat blijkt uit onderzoek door EenVandaag.
grootste-deel-ouders-gaat-niet-meer-uren-werken-bij-gratis-kinderopvang
Halfpoint / stock.adobe.com

Opvallend is dat het grootste deel, bijna driekwart van de ouders met jonge kinderen (0-13 jaar), het plan om kinderopvang twee dagen per week gratis te maken, toejuicht. Een respondent schrijft: “Gratis klinkt vaak te mooi om waar te zijn, maar het is in ieder geval simpeler te organiseren voor overheid en ouders dan dat toeslagensysteem.” Ook zeggen respondenten dat het goed is voor de ontwikkeling van het kind om meer tijd door te brengen met leeftijdsgenoten op de kinderopvang. 21 procent van de ouders met jonge kinderen vindt gratis kinderopvang een slechte zaak.

Meer of minder werken?

21 procent van de niet of in deeltijd werkende ouders zou bij twee dagen gratis kinderopvang meer gaan werken en bij drie dagen gratis kinderopvang overweegt 38 procent om meer te gaan werken. Opvallend is dat de vrouwen in deze categorie minder geneigd zijn meer te gaan werken bij gratis opvang dan de mannen: zo’n twee derde van de vaders die nu niet fulltime werken geeft aan dan wel meer uren te gaan werken, tegenover één op de drie vrouwen die meededen aan dit onderzoek.

Redenen

Ouders geven verschillende redenen op waarom ze niet meer gaan werken, wanneer kinderen gratis naar de kinderopvang mogen. Veel ouders denken dat het beter is voor het kind dat ze niet vijf dagen per week naar de kinderopvang aan. Een respondent zegt daarover: “Mijn kinderen zijn vaak best moe als ze thuiskomen van de opvang. Het is dan fijn voor ze dat er ook dagen tussen zitten met minder drukte en prikkels om zich heen.”

Financieel (on)afhankelijk

Anderen hebben het financieel goed en vinden (meer) werken niet nodig: “Ik werk niet omdat het financieel niet hoeft en ik graag thuis ben met het gezin. Economie is ook niet alles.” Anders is dat voor ouders die vanwege financiën wel moeten werken. “De kosten voor kinderopvang zijn voor mij als bijstandsmoeder hoog en dit zou een mogelijkheid zijn om terug te keren naar de maatschappij.”

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 29 november tot en met 1 december. Aan het onderzoek deden 34.137 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan deden 778 ouders van kinderen tussen 0 en maximaal 13 jaar ondervraagd mee die niet of parttime werken. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Bron: EenVandaag

Als het aan VVD en CDA ligt, krijgen in de volgende kabinetsperiodes de kinderopvang en het onderwijs een nieuwe aanpak. De twee regeringspartijen sluiten aan bij de D66-plannen voor gratis kinderopvang en een ‘rijke schooldag’ voor alle 0-18 jarigen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.