Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grootste daling kinderopvanglocaties in Zeeland en Utrecht

Veel kinderopvanglocaties sneuvelen. Brancheorganisatie Kinderopvang verwacht dat er dit jaar honderd faillissementen vallen. BNR heeft daarom in kaart gebracht waar de meeste kinderopvanglocaties en bso's verdwenen en in welke provincies er juist meer zijn gekomen.
Grootste daling kinderopvanglocaties in Zeeland en Utrecht
Foto: ANP XTRA

Op provincieniveau doen Zeeland (-3,54%) en Utrecht (-3,54%) het slecht. Daar zijn sinds de meting de meeste locaties verdwenen. Daarna volgen Flevoland (-2,33%) en Overijssel (-1,72%). Dit blijkt uit gegevens die Esri Nederland voor BNR in kaart heeft gebracht. De ontwikkeling van de kinderopvanglocaties is vanaf 2012 gemeten.

Op BNR Nieuwsradio zegt Lex Staal,voorzitter van Brancheorganisatie Kinderopvang, dat het faillissement van Estro zeker niet de laatste is. ‘Er vallen dit jaar zo’n honderd faillissementen in de kinderopvang’ verwacht hij. Lees meer >>

Stijging

Er zijn ook provincies waar juist meer kinderopvanglocaties zijn gekomen, namelijk Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant. Friesland doet het van deze provincies het best met een stijging van 9,71 procent. In de Randstad en in Limburg zijn er weinig veranderingen gemeten.

Leusden

Bij de gemeenten is Leusden in Utrecht een negatieve uitschieter. Hier is een daling van 47% gemeten. Op de kaart van BNR is te zien dat verreweg in de meeste gemeenten een daling is gemeten van minimaal 10 procent en maximaal 45 procent. Er zijn slechts een paar gemeenten waar duidelijk meer locaties bij zijn gekomen, namelijk het Brabantse Cranendonck (+75%), het Noord-Hollandse Beemster (+33%) en het Friese Dongeradeel (+ 33%).

De gastouderopvang is er niet in geslaagd te profiteren van forse vraaguitval in kindercentra in 2013. Overal nam het aantal kinderen op groepen af, maar de vraaguitval was het grootst in de gastouderopvang. In 2012 gingen nog 103.000 kinderen naar de gastouder, in 2013 waren dit er 97.000. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.