Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot deel ouders krijgt compensatie coronasluiting rond 28 mei

De meeste ouders krijgen de compensatie voor de kosten van kinderopvang tijdens de coronasluiting uitbetaald rond 28 mei 2021. Dat meldt ouderbelangenvereniging BOinK. Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen krijgen hierover rond 21 mei een brief.
groot-deel-ouders-krijgt-compensatie-coronasluiting-rond-28-mei
bob_bosewell / Getty Images / iStock

Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen krijgen op 21 of 22 mei een bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat kan zijn een brief per post of in de persoonlijke digitale berichtenbox van de overheid. De compensatie wordt naar verwachting rond 28 mei uitbetaald aan ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen.

Peildatum

De zogenaamde peildatum is 21 februari 2021. Dat houdt in dat de hoogte van de compensatie wordt berekenend op basis van de gegevens over de kinderopvang die op deze datum bij de Belastingdienst bekend waren. Deze gegevens zullen mogelijk niet altijd volledig aansluiten bij de werkelijke situatie. Daardoor kunnen er kleine verschillen zijn. Er kan bezwaar worden gemaakt.

Let op: de overheid vergoedt alleen het deel tot het maximale uurtarief voor de kinderopvangtoeslag. Het eventuele restant zou door de kinderopvangorganisatie aan ouders moeten worden terugbetaald (zie hieronder).

Ouders die géén kinderopvangtoeslag ontvangen

Ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen voor de kosten van de kinderopvang kunnen gebruik maken van de zogenaamde regeling ’tijdelijke tegemoetkomingsregeling kinderopvang zonder overheidsvergoeding’ (TTKZO). Dat geldt ook voor ouders die voor een deel van de betaalde uren geen kinderopvangtoeslag of vergoeding van de gemeente ontvangen. Omdat de (kinderopvang)gegevens van deze ouders niet bij de overheid bekend zijn, moeten deze ouders de compensatie zelf aanvragen. Dat kan naar verwachting vanaf 15 mei via de website van de SVB, voor zowel de eerste als de tweede sluiting van de kinderopvang.

Eerste sluiting: van 16 maart 2020 tot en met 10 mei 2020 (dagopvang en gastouderopvang) en de periode van 16 maart 2020 tot en met 7 juni 2020 (buitenschoolse opvang).

Tweede sluiting: van 16 december 2020 tot en met 7 februari 2021 (dagopvang en gastouderopvang) en de periode van 16 december 2020 tot en met 18 april 2021 (buitenschoolse opvang).

Beschikkingsbrief

Ouders ontvangen binnen 8 weken na aanvraag een beschikking (brief waarin staat of en hoeveel compensatie ouders ontvangen). Ouders die zich bij BOinK hebben gemeld worden op de hoogte gehouden en krijgen te zijner tijd een link naar het aanvraagformulier opgestuurd. Zie ook de website van de SVB voor meer info.

Deel door kinderopvang vergoed

Kinderopvangorganisaties is dringend verzocht het eventuele deel van de uurprijs dat boven het maximale uurtarief ligt zelf aan ouders terug te betalen.

De maximale uurtarieven van 2020 en 2021 zijn:

  2020 2021
Dagopvang (inclusief peuterspeelzalen) € 8,17 € 8,46
Buitenschoolse opvang € 7,02 € 7,27
Gastouderopvang € 6,27 € 6,49

Binnenkort publiceert BOinK de antwoorden op veel gestelde vragen over de uitbetaling van de compensatie. Daar is dan ook een proefberekening te vinden, die gebruikt kan worden om uit te rekenen hoeveel de kinderopvangorganisatie zou moeten terugbetalen.

Vergoeding van gemeente

Ouders die voor de kinderopvang een vergoeding van de gemeente ontvangen (bijvoorbeeld via VE/VVE of SMI), krijgen de compensatie van de gemeente.

Bekijk het volledige nieuwsbericht van BOinK >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.