Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groene school heeft slimmere kinderen

Hoe groener de schoolomgeving, hoe slimmer de kinderen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centre for Research in Environmental Epidemiology in Barcelona.
groen maakt kinderen slimmer
Hoe groener de schoolomgeving

Meer dan 2500 kinderen van 36 basisscholen in Barcelona werden over een periode van een jaar getest op werkgeheugen en aandachtspanne. De kinderen die op de groenste scholen zaten gingen beter vooruit: ze deden het 5% beter dan de kinderen in de minst groene scholen.

Ouders

De onderzoekers hielden rekening met de etnische achtergrond van de kinderen, of de ouders hoog opgeleid waren en of de ouders een baan hadden. Dan nog bleek er een belangrijk verband tussen blootstelling aan groen en de vooruitgang.

Uitlaatgassen

Een belangrijke factor die mee speelt is de blootstelling aan uitlaatgassen. Deze gassen hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling bij kinderen, zo bijkt al uit eerdere onderzoeken. In een groenere omgeving zijn de uitlaatgassen vaak minder aanwezig. Ook is bij een groene school het lawaai minder en worden kinderen gestimuleerd te bewegen. Allemaal positieve invloeden op de vooruitgang.

Eenderde van de ouders is niet tevreden over de speelruimte in hun buurt en bijna een derde van de kinderen vindt de speelruimte in hun woonomgeving saai. Toch speelt 70% van de Nederlandse kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 dagelijks buiten. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Aparte conclusie over de uitlaatgassen. Op het platteland hebben we die niet veel en de gemiddelde ontwikkelingvan kinderen in onze regio loopt achter op het landelijk gemiddelde. Is het niet meer de gerichte aandacht die men aan kinderen geeft? En dat deze mensen ook bewuster omgaan met groen en inrichting van de ruimten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.