Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis peuteropvang voor Utrechtse ouders met U-pas en VE-indicatie kind

Karin Broeren
Een mooi initiatief op het gebied van kansengelijkheid in tijden waarin de kinderopvang een stuk duurder gaat worden. Utrechtse ouders die in het bezit zijn van een U-pas en waarvan de kinderen een indicatie voor voorschoolse opvang hebben, kunnen vanaf 2023 hun kinderen gratis naar de peuteropvang brengen. Dat heeft de gemeente besloten om te voorkomen dat kinderen door financiële problemen niet meer gaan. Het recht op kinderopvangtoeslag vervalt daarmee.
peuteropvang
Beeld: AdobeStock

Dat meldt het AD.

Allereerst: een U-pas? Dat is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen die in Utrecht, De Bilt, Houten, IJsselstein of Stichtse Vecht wonen. Met de U-pas krijgen inwoners korting op bepaalde producten, bij toeristische attracties en zijn er bijdragen voor de schoolkosten van je kind.

Gelijke kansen

Voorheen betaalden ouders van kinderen met een VE-indicatie met een U-pas een inkomensafhankelijke bijdrage voor 7 uur voorschoolse opvang voor hun kind. Daar komt nu verandering in. Wethouder Eelco Eerenberg is erg blij met de maatregel, zegt hij tegen het AD. ‘Ik hecht veel waarde aan de ontwikkelkansen van jonge kinderen en ben supertrots dat we op deze manier bijdragen aan kansengelijkheid. Elk kind in Utrecht moet dezelfde kans krijgen om zijn talent volledig te kunnen benutten, ongeacht de thuissituatie.’

Kinderopvangtoeslag

Met de nieuwe maatregel is er nog meer goed nieuws voor U-pashouders: geen gedoe meer met kinderopvangtoeslag aanvragen of wijzigen. Het recht op kinderopvangtoeslag vervalt hier namelijk mee. Ouders die gebruikmaken van de gratis opvang, zullen daarom deze toeslag wel tijdig stop moeten zetten.

Ondersteuning

De gemeente Utrecht garandeert deze groep ouders dat ze er niet op achteruit gaan. Zij zullen de betreffende vaders en moeders een-op-een ondersteunen, in samenwerking met de aanbieders van de voorschoolse opvang en de Geldzaak. De maatregel gaat in op 1 januari 2023.

Goed nieuws: achterstanden van leerlingen in het basisonderwijs kunnen door goede voor- en vroegschoolse educatie (VVE) worden teruggedrongen. Dit blijkt uit een jarenlang onderzoek van het Kohnstamm Instituut in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), gesubsidieerd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Lees hier meer >>

Bronnen: Ad.nl, U-pas.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.