Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis kinderopvang kan aantal geboortes stimuleren

Als het aan hoogleraar sociale demografie Jan Latten ligt moet de overheid actiever bijdragen om het krijgen van kinderen aantrekkelijker te maken. Eén van de stimulerende maatregelen zou wat Latten betreft gratis kinderopvang zijn.
iStock

Dit zei hij in Nieuwsuur. Aanleiding voor de reportage zijn nieuwe CBS-cijfers waaruit blijkt dat er in het afgelopen kwartaal meer mensen zijn overleden (40,5 duizend) dan geboren (39,7 duizend). Dat is niet helemaal nieuws. Sinds 2015 komt er zo af en toe een kwartaal voor waarin de balans scheef is. In Nederland, en ook in andere Europese landen, daalt het aantal geboren baby’s per vrouw al jaren. Dit ligt nu in Nederland op gemiddeld 1,66 kind per vrouw. Om de bevolking op peil te houden zou het 2,1 kind per vrouw moeten zijn.

Immigratie

Door immigratie neemt de bevolking toch ieder jaar met enkele tienduizenden toe. D66 opperde eerder al om meer mensen uit Oost-Europa te halen om zo het arbeidstekort te vullen. Latten is hier in Nieuwsuur kritisch over. ‘Migratie lost misschien een deel van het probleem op de arbeidsmarkt op, maar zorgt ook voor nieuwe problemen , zoals het toch al nijpende woningtekort. Er moet ook aandacht zijn voor de inwoners die er al zijn, er zijn niet voor niets landsgrenzen.’

Geen inkomstenbelasting

Hij ziet liever dat Nederland kinderopvang gratis maakt, dat ze ouders met een onzeker inkomen financieel ondersteunt en iets doet aan de hoge woonlasten. In andere landen nemen overheden al stimulerende maatregel. Een voorbeeld is Hongarije waar een vrouw die voor haar veertigste trouwt een gesubsidieerde lening krijgt van dertigduizend euro. Krijgt een vrouw een derde kind, dan wordt de lening kwijtgescholden. Bij een vierde kind hoeft de vrouw nooit meer inkomstenbelasting te betalen. In Italië bestaat een maandelijkse babybonus van 80 euro.

Latten vindt dit te ver gaan. ’Ik ben er zelfs op tegen, dat een kind wordt geboren omdat de moeder dan geld krijgt.’

Bekijk het item van Nieuwsuur

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.