Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis kinderopvang in 2025? Rotterdam-Zuid trekt nu al de stoute schoenen aan

Alle kinderen van 0 tot 4 jaar in Rotterdam-Zuid moeten zo snel mogelijk gratis kinderopvang krijgen, vindt het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Volgens NPRZ beginnen veel kinderen met een flinke achterstand op school, waaronder taalachterstanden, late zindelijkheid, maar ook kunnen sommige kinderen nauwelijks zelfstandig lopen. ‘Kinderen worden met de kinderwagen naar school gebracht.’
gratis-kinderopvang-in-2025-rotterdam-zuid-trekt-nu-al-de-stoute-schoenen-aan
Antonio Gravante / Shotshop / picture alliance

Gratis kinderopvang voor deze kinderen, ongeacht het inkomen van de ouder(s), zou ervoor moeten zorgen dat zij met minder achterstand aan de basisschool beginnen. Daarom heeft NPRZ gratis kinderopvang tot doel gesteld in de plannen voor de komende vijf jaar, dat meldt De Havenloods.

Achterstanden

Kinderen in dit stadsdeel van Rotterdam hebben vaker te kampen met achterstanden dan kinderen in de rest van de stad. Scholen merken dit wanneer deze kinderen met vier jaar instromen. Zo zijn er taalachterstanden, een gebrek aan woordenschat, is er een achterstand in de sociale ontwikkeling, zijn kinderen nog niet altijd zindelijk en soms kunnen ze nauwelijks zelfstandig lopen.

Gratis voorschoolse educatie

Daar moet snel een aanpak voor komen, vindt NPRZ. Naast de gratis kinderdagopvang wordt er ook gepleit voor 16 uur gratis voorschoolse educatie voor 2- en 3-jarige peuters die opgroeien in armoede. Directeur Marco Pastors: ‘We zien dat kinderen met de kinderwagen naar school worden gebracht. Eigenlijk gaat het om aandacht. Op de kinderopvang kunnen kinderen de aandacht krijgen die er thuis vaak niet is. Thuis hebben ze te maken met een drukke omgeving, armoede, een moeder die ook niet altijd weet hoe ze de eindjes aan elkaar moet knopen.’

Plannen NPRZ

In het NPRZ-uitvoeringsplan 2023-2027 staat onder meer:

Gratis kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar in NPRZ-gebied is een belangrijk onderdeel van de programmatische aanpak waar we een doorbraak op willen realiseren. Kinderopvang is goed voor economische participatie van ouders en goed voor kinderen, omdat het deze helpt in hun ontwikkeling (taal, sociaal, motorisch). Een belangrijk element van gratis kinderopvang is dat ook de administratieve lasten en risico’s sterk worden verminderd, zo niet weggenomen. Als de systematiek voor de kinderopvangtoeslag wordt aangepast, zouden alle/meer ouders in aanmerking komen voor een volledige vergoeding van de opvangkosten en hoeft die vergoeding niet meer te worden aangevraagd. Ook krijgen kinderen net als op de basisschool al vroeg goede uren en hun ouders krijgen maximaal de ruimte om zich te concentreren op school of werk dat bij hen past. De relevante partners van het NPRZ (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gemeente voor werk en school, kinderopvang en peuterspeelzalen) zijn met elkaar in gesprek om gratis kinderopvang mogelijk te maken.

Er is een personeelstekort in de kinderopvang. Het gebeurt al dat er groepen sluiten. In de pijler Werk wordt gewerkt aan mogelijkheden om werkzoekenden op te leiden voor werk in de kinderopvang.

In de pijler School werken de NPRZ-partners aan 16 uur gratis voorschoolse educatie (VE) voor 2- en 3-jarige peuters die opgroeien in gezinnen in armoede (inkomen tot 130% wettelijk sociaal minimum) conform het gemeentelijk aanbod. Jonge kinderen met een risico op een taalachterstand en/of andere ontwikkelingsachterstand kunnen een betere start maken op de basisschool wanneer ze op jonge leeftijd naar de voorschool gaan. De ontwikkeling van peuters wordt op de voorscholen met educatieve programma’s gestimuleerd. Peuters zijn dan spelenderwijs bezig met taal, voorbereidend rekenen, motoriek en sociaal-emotionele vaardigheden. Via de pijler School wordt tevens wijkgericht gewerkt aan de verhoging van deelname van (doelgroep) peuters.”

Personeel

Om voldoende personeel te werven voor deze plannen, zegt Pastors onder andere te willen kijken naar de ouders die hun handen vrij hebben wanneer hun kind naar de kinderopvang gaat. Een controversieel plan, waar zeker haken en ogen aan zitten. ‘Bij elke werkende in de kinderopvang komen gemiddeld zes andere ouders vrij, zo is berekend. Misschien kunnen die een rol spelen’, zegt hij tegen De Havenloods. ‘We willen ook studenten van de mbo’s in gaan zetten. Of niet werkende ouders, moeders met een uitkering. Het is gewoon heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al met andere kinderen in aanraking komen, leren over de sociale omgang met anderen.’

Ook is er het plan om werken in de kinderopvang aantrekkelijker te maken door het aanbieden van voorrang bij starterswoningen voor mensen die in Rotterdam-Zuid in de kinderopvang willen werken.

Eerste in Nederland

De gratis kinderopvang moet een doorbraak zijn die het NPRZ als eerste wil realiseren nog voordat het landelijk wordt ingevoerd, meldt het AD. ‘Op langere termijn wordt dit regeringsbeleid maar we willen hier graag op vooruitlopen omdat kinderen dat nodig hebben’, aldus Pastors.

VE voor gezinnen in armoede: ‘Deze kinderen worden over het hoofd gezien’
Gratis voorschoolse educatie voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens en dat verankeren in het landelijke armoedebeleid, daarvoor pleit dr. IJsbrand Jepma, senior onderzoeker/adviseur bij Sardes. ‘Achterstanden die deze kinderen oplopen in het voorschoolse zonder VE, worden vaak niet meer ingehaald in het schoolse. Dat is zorgelijk.’
Lees dit premium-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.