Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Goed nieuws: kinderopvangtoeslag voor 2024 opnieuw verhoogd

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag vanaf 2024. Voor alle opvangvormen gaat de maximum uurprijs omhoog. Deze verhoging komt boven op de gebruikelijke jaarlijkse aanpassing als gevolg van de loon- en prijsontwikkeling. Bekijk de nieuwe uurprijzen.
kinderopvangtoeslag geld kind
Oleksandr Pidvalnyi via Pixabay

Waar in oktober 2023 nog de (waarschijnlijk) definitieve uurprijzen van de overheid bekend werden gemaakt, komt daar nu toch extra geld bovenop nadat op 7 november de Tweede Kamer het amendement heeft aangenomen dat een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag regelt.

Uurprijzen

Wat betekent dat concreet voor de hoogte van de maximum uurprijzen voor 2024 per opvangvorm? De uurprijs van kinderdagopvang wordt nog eens extra verhoogd met 0,60 euro (6,22 procent) en komt daarmee op 10,25 euro. Voor de buitenschoolse opvang geldt straks een verhoging van 0,82 euro (9,9 procent) en komt daarmee op 9,12 euro per uur. De gastouderopvang kan een verhoging van 0,29 euro (4 procent) tegemoetzien en komt daarmee op 7,53 euro per uur.

Wijziging Besluit Kinderopvangtoeslag

“Voor de extra verhoging op basis van het amendement moet het Besluit kinderopvangtoeslag worden gewijzigd”, meldt de minister van Sociale Zaken, Karien van Gennip, in een brief aan de Tweede Kamer. “Een wijzigingsbesluit wordt met spoed opgesteld. Vanwege de doorlooptijden van alle verplichte stappen, waaronder een voorhang van vier weken bij beide Kamers in het eerste kwartaal van 2024, kan het wijzigingsbesluit op zijn vroegst medio maart 2024 worden gepubliceerd.”

3 REACTIES

  1. Ik vind dit een vragen oproepend stuk. De tweede kamer kan wel akkoord zijn gegaan maar de Eerste kamer nog niet. Aangezien de verhoging van de KOT onderdeel is van meerdere financiële veranderingen is nog maar de vraag of het wordt goedgekeurd. Als je kijkt naar degene die hebben tegengestemd zijn dit in de eerste kamer de meeste stemmen. Dus ik vind deze juich stemming heel gevaarlijk want het is er nog helemaal niet definitief door. Voor nu gelden nog de tarieven die officieel zijn medegedeeld. Wel iets verhoogd maar nog steeds geen gejuich hoor. Dit soort artikelen zorgen voor heel veel onrust en misschien straks voor ouders en opvang organisaties extra problemen als ze het niet bevestigde verhoogde tarief hanteren

    • Ha, volgens mij is dat precies wat ook in het stuk staat. In de laatste alinea wordt geciteerd uit de Kamerbrief die Karien van Gennip gisteren heeft verzonden. Daar staat: “Een wijzigingsbesluit wordt met spoed opgesteld. Vanwege de doorlooptijden van alle verplichte stappen, waaronder een voorhang van vier weken bij beide Kamers in het eerste kwartaal van 2024, kan het wijzigingsbesluit op zijn vroegst medio maart 2024 worden gepubliceerd.” De Eerste Kamer moet er dus inderdaad nog over stemmen.

      De rest van het artikel is gebaseerd op de inhoud van de Kamerbrief en is feitelijk wat er nu gezegd is en wat nu besloten is door de Tweede Kamer.

      Groet, Sophie van Hogendorp (hoofdredacteur KinderopvangTotaal)

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.