Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goed-genoeg-ouderschap volstaat’

‘Een ouder hoeft maar 50% adequaat te reageren op signalen van de baby, zoals huilen of verkennend gedrag, om positief bij te dragen aan een veilige hechting.’

Dat zegt onderzoeker Susan S. Woodhouse naar aanleiding van onderzoek naar veilige hechting van baby’s aan de Lehigh University in de Verenigde Staten tegen website Science Daily.

Secure Base Provision

Een grote hoeveelheid onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat de hechting tussen ouder en kind grote invloed kan hebben op de ontwikkeling van kinderen, zowel op emotioneel als sociaal vlak. Maar hoe ouders nu precies kunnen zorgen voor een veilige hechting is de laatste jaren nog niet duidelijk geworden. Het onderzoek van expert op het gebied van hechtingsproblemen, Susan Woodhouse, biedt een andere kijk op het vraagstuk.

Tot nu toe werd bij onderzoek naar hechting tussen ouder en kind gekeken in hoeverre een ouder het eigen gedrag afstemt op het gedrag van de baby, de zogenaamde ‘sensitivity’ van de ouder. Woodhouse en haar team kozen voor een ander model, ze keken naar de ‘Secure Base Provision’.

Lagere inkomens

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de interactie tussen 83 moeders met een lage social-economische status en hun kinderen van 4,5 maanden, 7, 9 en 12 maanden. De moeders hadden een verschillende etnische en raciale achtergrond en kinderen met een verschillende mate van ‘prikkelbaarheid’.

Woodhouse legt aan Science Daily uit dat hiervoor is gekozen, omdat kinderen uit gezinnen met een lager inkomen en sociale status vaker worden blootgesteld aan stress en problemen. Uit eerder is onderzoek zou zijn af te leiden dat een veilige hechting een belangrijke factor kan zijn om de sociale en emotionele ontwikkeling van juist deze kinderen die opgroeien in risicovolle omstandigheden, te beschermen.

Gedrag ouder bij huilen en verkennen

De onderzoekers keken specifiek hoe de ouder reageerde op gehuil van de baby en anderzijds hoe de ouder reageerde bij explorerend gedrag van het kind. Met name werd gekeken in hoeverre een ouder het huilende kind op de borst nam en volledig stil kon krijgen. Maar ook of de ouder het kind liet liggen of alleen maar zei dat het moest stoppen met huilen. Op momenten dat het kind de wereld verkende, werd gekeken in hoeverre de ouder hier ruimte voor bood of bijstuurde.

De onderzoekers ontdekten dat de sensitiviteit van de moeder niet bepalend was voor veilige hechting van het kind. Het model van de Secure Base Provision bleek acht keer accurater te voorspellen of een kind zich veilig zou hechten. ‘We ontdekten dat een kind zich veilig hecht, als het ongeveer 50% van de keren dat het huilt, wordt getroost,’ legt Woodhouse uit.

‘We hebben vooral ontdekt dat we de omgang tussen ouder en baby anders moeten beoordelen,’ legt Woodhouse uit. ‘We moeten niet kijken in hoeverre een ouder het gedrag afstemt op de signalen van de baby, maar of de ouder voldoende reageert op momenten dat het ertoe doet.’

Ga naar het onderzoek Secure Base Provision: A New Approach to Examining Links Between Maternal Caregiving and Infant Attachment >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.