Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD West Brabant wil kwart inspecties schrappen

Inspectie

Er is een conflict gaande in de gemeente Bergen op Zoom tussen de GGD West Brabant en wethouder Arjan van der Weegen. Omdat er bezuinigd wordt op de GGD, stelt de GGD voor om een kwart van de kinderopvanglocaties niet ieder jaar te controleren. Als de gemeente 9600 euro betaalt aan de GGD, lukt het de dienst wel om alle locaties te controleren. Van der Weegen voelt zich door de GGD voor het blok gezet.

Risicogestuurd toezicht
De wethouder vindt dat de GGD zich gewoon aan de wet moet houden. Hierin staat dat kinderopvangorganisaties één keer per jaar gecontroleerd worden. Vanaf dit jaar geldt wel dat iedere locatie een andere inspectievorm krijgt. Dit gebeurt op basis van eerdere inspectie-uitslagen. Locaties die zich altijd aan de regels houden, krijgen een lichtere inspectie dan organisaties die in het verleden een overtreding hebben begaan.

Hogere Rijksbijdrage
De Rijksbijdrage voor inspectie in de kinderopvang is gestegen. Bergen op Zoom kreeg dit jaar 8000 euro extra uit Den Haag. Maar bij de GGD wordt bezuinigd: drie procent per jaar en dat drie jaar lang. De gemeente Bergen op Zoom benadrukt dat het geld van het Rijk niet doorgsluisd wordt naar de GGD en de inspectie, maar dat het wordt gebruikt voor meer veiligheid in de kinderopvang. GGD West Brabant zegt op de website binnenlandsbestuur.nl dat ze niet via de pers wil reageren op de zaak. In plaats daarvan willen ze eerst een gesprek met wethouder Van der Weegen.

Bron: Binnenlands Bestuur
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.