Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGD: Inspectie vierogenprincipe wordt maatwerk

Hoe gaat de GGD vanaf 1 juli inspecteren op het vierogenprincipe? Dit vragen veel kinderopvangondernemers zich af. De GGD maakt duidelijk dat dit bij het ene kinderdagverblijf anders kan zijn dan bij het andere. Het is afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt met de oudercommissie.
GGD: Inspectie vierogenprincipe wordt maatwerk
Foto: ANP Photo

Meer ramen in de verschoonruimte en slaapkamertjes, groepen in de ochtend en middag samenvoegen, de locatiemanager op vaste tijdstippen op de groep, of webcams ophangen. Kinderdagverblijven moeten per 1 juli voldoen aan het vierogenprincipe. Hoe ze dit doen, is afhankelijk van de mogelijkheden van hun locatie, maar vooral van de afspraken die ze hierover met hun oudercommissie hebben gemaakt.

Passende invulling

De GGD noemt de inspectie van het vierogenprincipe (er moeten altijd minimaal vier ogen of oren op het kinderdagverblijf aanwezig zijn) maatwerk. Het ministerie van Sociale Zaken wil dat de open formulering van de regel ertoe leidt dat ondernemers op zoek gaan naar oplossingen die bij hun kinderdagverblijf passen. In de folder ‘Het vierogenprincipe in de dagelijkse praktijk‘ staat een aantal voorbeelden van hoe ondernemers zich de afgelopen maanden op deze maatregel hebben voorbereid.

Ouders informeren

Dat betekent niet dat alles wordt goedgekeurd. Een ondernemer moet aan de GGD-inspecteur kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk invulling geeft aan vier ogen en/of oren op het kinderdagverblijf. Hierover moet advies worden ingewonnen van de oudercommissie. De inspecteur beoordeelt ook of de ondernemer ouders voldoende heeft geïnfomeerd over de invulling van het vierogenprincipe.

Commissie Gunning

Het vierogenprincipe geldt alleen voor kinderdagverblijven. Peuterspeelzalen, bso’s en gastouders hoeven niet aan de regel te voldoen. Kleinschalige kinderdagverblijven dan juist weer wel. De maatregel komt rechtstreeks uit de aanbevelingen van de commissie Gunning naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

Vragen

De GGD is nu bezig om in overleg met het ministerie van Sociale Zaken concrete handvatten te ontwikkelen waarmee inspecteurs straks de kinderdagverblijven kunnen beoordelen op de naleving van het vierogenprincipe. Ondertussen ontvangt de GGD veel vragen van ondernemers. Zij verwijst leden naar de Brancheorganisatie Kinderopvang. Niet-leden zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van de juiste informatie. Ouders en oudercommissies kunnen met hun vragen over het vierogenprincipe terecht bij BOinK.

1 REACTIE

  1. GGD: Inspectie vierogenprincipe wordt maatwerk zo kan je het ook noemen. Vooralsnog is het een complete willekeur en hangt het van de gene af die langs komt hoe zij de regels interpreteert, daar valt dan vervolgens geen spaan tussen te krijgen. Ook al werk je volgens alle principes die in de brochure te lezen valt de GGD beslist! hoe ze gelezen dienen te worden.
    Wat ik ook onbegrijpelijk vind is dat een dagverblijf zich aan deze regels moet houden en de rest van de kinderopvang niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.