Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gezondheidsklachten door wipstoeltjes

Gezondheidsklachten door wipstoeltjes

Door overmatig gebruik van wipstoeltjes komt het steeds vaker voor dat baby’s afgeplatte schedels hebben of een asymmetrische houding. Per jaar zijn er 20.000 gevallen van baby’s met een scheef hoofdje bekend, terwijl dit vroeger incidenteel voorkwam. Met deze cijfers komen kinderfysiotherapeut Tineke van Westerop en hoofdredacteur van het consumentenmagazine BabyStuff Carola Siksma-Ruiters.

Gehoorklachten en scheelzien
Zij hebben ook berekend dat het aantal kinderen dat vanwege afgeplatte schedels een helm draagt verviervoudigd is tot 3000 gevallen per jaar. Afwijkingen kunnen uiteindelijk leiden tot gehoorklachten, scheelzien en slecht kunnen lopen of schrijven. Van Westerop: ‘Na contact met diverse consultatiebureaus en artsen kwamen we erachter dat deze gezondheidsklachten vooral te maken hebben met het feit dat baby’s té vaak en té lang in diverse stoeltjes worden geplaatst.’ Liever ziet de fysiotherapeut dat baby’s plat op hun rug of buik op de grond te liggen omdat ze zo hun nek- en rugspieren trainen’.

Baby is overal bij
De trend is juist dat ouders hun baby overal bij betrekken. Onderweg in het autostoeltje, vervolgens in hetzelfde zitje op een kinderwagenonderstel of in de wipstoel op tafel als er gegeten wordt. Stichting Consument en Veiligheid adviseren juist een maximum gebruik van de stoeltjes van twee uur per dag. Carola Siksma – Ruiters van BabuStuff ziet juist dat producten steeds compacter en kleiner worden gemaakt. ‘Fabrikanten en ouders zijn zich er onvoldoende van bewust welke ernstige gevolgen veelvuldig gebruik van zithulpmiddelen voor een baby kan hebben. Iets waar heel snel verandering in moet komen.’

3 REACTIES

  1. Tegenwoordig leggen ze pas geboren baby’s niet meer om en om op de zij in bed maar op de rug! Ik heb zelf 3 zonen de eerste twee lagen om en om in bed op de zij met als gevolg mooie ronde koppies en nr.3 op zijn rug. Je raad het al nr.3 kreeg al snel een voorkeurs houding zoals ze dat met een mooi woord noemen. Ik heb het advies van de kraamhulp genegeerd en mijn zoon ook om en om in zijn bed gelegd op zijn zij. Het gevolg een mooi rond koppie! De heren hebben verder alle drie niet veel in een wipstoel gezeten. Dus ik denk persoonlijk dat het wat overdreven is om het geheel aan de wipstoel en de ouders die daar niet goed mee omgaan te wijten

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb in korte tijd opeenvolgend 4 kleinkinderen gekregen.
    Twee daarvan hebben bijna permanent op hun rug gelegen en twee gewisseld op beide zijde. De twee op hun rug hebben scheve schedeltjes waarvan het consultatiebureau zegt dat het vanzelf over gaat. Dat is niet waar er groeit alleen haar overheen. De andere twee hebben mooie ronde koppies. Alle kinderen zaten ongeveer 5x 10 min. in een wipstoeltje.Volgens mij is het de combinatie van steeds op de rug en het ligstoeltje. Veel kinderen willen dan niet meer op hun buik en liggen in de box ook steeds op hun rug.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.