Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezonde Kinderopvang: zó vier je gezonde feestdagen

December is van oudsher een maand van feesten en gezelligheid, maar ook van veel en vaak ongezond eten. Met de tips van Gezonde Kinderopvang en het Voedingscentrum hou je de decembermaand gezellig én lekker gezond!

Miranda Bron is coördinator bij Ska Kinderopvang bij kindcentrum het Baken in Nijkerk en ambassadeur Gezonde Kinderopvang. ‘Als gezonde kinderopvang willen we kinderen leren dat variatie belangrijk is. Je kunt eindeloos variëren met bijvoorbeeld groente en fruit. En dat is behalve gezond ook superlekker!’

Decembermaand

‘In de decembermaand willen we niet voorbijgaan aan het minder verantwoorde lekkers, dat hoort er nu eenmaal bij in deze gezellige tijd. Daarom bakken we op de bso óók ieder jaar pepernoten om van te snoepen. We geven dan ook het recept mee voor thuis. Maar we focussen ons vooral op de magische sfeer die deze maand met zich meebrengt. Op het samen zijn met elkaar en op de feestelijke aankleding van de ruimte. Dat vind ik juist zo geweldig aan december: het is dé uitgelezen kans om eten en drinken op een leuke manier in de schijnwerpers te zetten. Laat kinderen bijvoorbeeld fruit uitsteken met koekvormpjes in de vorm van een kerstboom en maak van de restjes lekkere fruitspiesjes. Sowieso koken en bakken we regelmatig op de bso. Onder leiding van onze pinguïn-mascotte Oskar maken we samen met kinderen kookvideo’s. Die komen op ons YouTube-kanaal, zodat alle pedagogisch medewerkers en ouders ze kunnen bekijken. Zo proberen we iedereen – ook het thuisfront – te betrekken bij het aanleren van een gezonde leefstijl!’

Benieuwd naar de kookvideo’s? Bekijk ze hier >>

Samen zijn

De feestelijke decembermaand draait om veel meer dan alleen eten. Sfeer, gezelligheid en met z’n allen samen zijn is een belangrijke boodschap die we in de feestmaand aan kinderen willen én moeten meegeven. Dit kun je doen door de focus in de december meer te leggen op de aankleding en de sfeer van de locatie dan op eten. Kom in de stemming door kerstliedjes aan te zetten, bijvoorbeeld zachtjes op de achtergrond tijdens het spelen, het tienuurtje of de lunch. Hang buiten lichtjes in de bomen – hoe sfeervol is dat als de kinderen in het donker aankomen of naar huis gaan! En natuurlijk mag een grote kerstboom in de hal of op de groep niet ontbreken.

Activiteiten

Om kinderen te betrekken bij de feestelijkheden, kun je het als thema in allerlei activiteiten laten terugkomen:

  • Maak samen een aftelkalender. Natuurlijk maak je het ‘afstreepmoment’ speciaal: lees bijvoorbeeld iedere dag een kort kerstverhaal voor voordat een kindje de dag mag doorstrepen en/of doe ledkaarsjes aan voor extra sfeer.
  • Knutsel met kinderen versiersels voor in de kerstboom en hang ze er samen in. Of maak mooie kerstslingers.
  • Lees prachtige kerstverhalen voor en zing samen kerstliedjes. Maak samen met kinderen een wintertafel; betrek ze erbij: waar denken zij aan bij kerst?
  • Laat (oudere) kinderen vertellen of en hoe zij thuis kerst vieren; zeker als je kinderen uit verschillende culturen in de groep hebt, is dit zeer waardevol.

Wat je ook doet, de activiteiten staan allemaal in het teken van samen zijn en verbinding. Want dat is waar kerst om draait!

Verzadigd vet? Liever niet!

Het is beter om ook bij feestjes zo min mogelijk snoep of snacks aan te bieden. Zo beperk je de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen. Ook in hartige snacks, zoals gevulde bladerdeegbakjes, kaasstengels of chips zitten veel calorieën, zout en verzadigd vet. Ongemerkt krijgen jonge kinderen al snel te veel binnen. Let daarom ook op de portiegrootte: een volwassenportie is te groot voor een kind. Op de themapagina over voeding op gezondekinderopvang.nl kun je een voorbeeld voedingsbeleid van het Voedingscentrum gratis downloaden: voor 0-4 jaar en 4-12 jaar. Hierin staat hoeveel kinderen op een dag nodig hebben om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Op basis van die hoeveelheden kun je beter de portiegrootte afstemmen.

In het decembernummer van tijdschrift Kinderopvang staan recepten van het Voedingscentrum waarmee je een gezellige maar ook gezonde Kerstsfeer mee kan creëren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.