Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten gaan ouders helpen bij problemen door toeslagaffaire

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen hebben overeenstemming bereikt over de hulp aan ouders die in financiële problemen zijn gekomen door de toeslagaffaire. De precieze afspraken worden nog bekendgemaakt.  
Fotolia

Dat meldt NRC Handelsblad. De afspraken worden de komende dagen verder uitgewerkt en begin volgende week bekendgemaakt. Het gaat daarbij om mensen voor wie de problemen zo groot zijn dat zij niet kunnen wachten op de beloofde compensatie van de Belastingdienst. De VNG en Van Huffelen spreken ‘een belangrijke uitkomst voor de duizenden gedupeerde ouders in de kwestie van de kinderopvangtoeslag.’

De staatssecretaris doet al enige tijd pogingen om de affaire onder controle te krijgen, maar dat lukt nog altijd lastig. Eerder maakte ze bekend dat ze zeventig ‘schrijnende gevallen’ met voorrang gaat helpen. Maar critici vonden dat veel te weinig.

‘Toezeggingen niet nagekomen’

Intussen is nog niet duidelijk welke steun de Belastingdienst de gemeenten in deze kwestie gaat geven. Eerder sprak de Dordtse wethouder Peter Heijkoop namens de VNG zijn zorgen uit over deze kwestie. Volgens hem weigert de Belastingdienst gemeenten financieel te compenseren voor de hulp aan burgers die in de problemen zijn gekomen. Eerdere toezeggingen om dit wel te doen zouden zijn ingetrokken.

Volgens Heijkoop onderschat de fiscus de problemen waarmee de gedupeerde ouders kampen. Uit een onderzoek eerder dit jaar bleek dat ongeveer een derde van de gedupeerden naast financiële nood ook veel andere problemen heeft.

Baan en kind kwijt

Een van die ouders is  Janet Ramesar uit Den Haag. Ze had een schuld van 40.000 euro. Ze raakte haar baan kwijt, kreeg gezondheidsproblemen en moest tot overmaat van ramp haar kind afstaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.