Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente in actie om personeelstekort kinderopvang op te vangen

De gemeente Amsterdam wil maatregelen nemen om te voorkomen dat er een personeelstekort dreigt in de kinderopvang. Zo moeten opleidingen meer studenten aan gaan trekken voor de pedagogische opleidingen en moeten gecombineerde functies aantrekkelijk worden gemaakt: bijvoorbeeld werken in de kinderopvang combineren met een baan in het onderwijs.
Foto: Fotolia

Hierover bericht de Amsterdamse tv-zender AT5. In het item komt Cor Schuurman, bestuurder van kinderopvangorganisatie TintelTuin aan het woord. Hij maakt zich zorgen over een te grote druk op het huidige kinderopvangpersoneel omdat de vraag naar kinderopvang toeneemt, maar het aantal medewerkers niet. ‘Er zijn in een hoog tempo heel veel extra mensen nodig, maar die zijn er gewoon niet.’ Daar komt bij dat er vanaf volgend jaar meer pm’ers op baby’s moeten worden ingezet en organisaties moeten werken met pedagogische mentoren.

Klap opvangen

Miriam Ketelaar, werkzaam bij TintelTuin vult aan: ‘Het huidige personeel moet de klap opvangen. Dat heeft een grote impact op onze medewerkers. Ze moeten lange dagen maken en krijgen mogelijk ook meer uren.’ AT5 meldt dat er alleen al in Amsterdam de komende jaren zo’n 200 tot 300 extra professionals in de kinderopvang nodig zijn.

Meer studenten

Het ROC Amsterdam merkt wel dat het aantal studenten dat kiest voor een pedagogische opleiding groeit, maar zij moeten eerst nog (af)studeren. Om de problemen op korte termijn op te lossen, wil de gemeente Amsterdam andere mensen benaderen voor een baan in de kinderopvang, bijvoorbeeld mensen die hebben gesolliciteerd op de functie van leerplichtambtenaar.

Lees meer op de website van AT5


Eerder werd een actieplan besproken in de Amsterdamse raadscommissie jeugd en cultuur. De gemeente steunt de kinderopvang met 75.000 euro. Een van de actiepunten is om het werk in de buitenschoolse opvang weer aantrekkelijk te maken. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.