Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelijke behandeling mannelijke medewerkers verplicht

Gelijke behandeling mannelijke medewerkers verplicht

Mag je als kinderopvangorganisatie in je protocol kindermishandeling en seksueel misbruik andere regels opnemen voor mannelijke en vrouwelijke medewerkers? Nee, oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) onlangs toen zij een concept-protocol van een kinderopvangorganisatie onder ogen kreeg.

Mannen sneller verdacht
In het protocol stond dat mannelijke medewerkers nooit alleen op de groep in het kinderdagverblijf of de bso mogen werken. Mannen zouden immers vaker in verband worden gebracht met vermeend seksueel misbruik. Met deze regel zouden mannelijke medewerkers tegen onheuse beschuldigingen beschermd worden. Vrouwelijke medewerkers mogen daarentegen wél alleen op de groep staan.

Onderscheid niet toegestaan
De mannelijke medewerkers bleken van dergelijke ‘bescherming’ niet gediend. En incidenten met betrekking tot (verondersteld) misbruik in het verleden betroffen alleen vrouwelijke medewerkers. Belangrijker nog wellicht is dat de wet dergelijk onderscheid tussen mannen en vrouwen niet toestaat. Dat mag slechts in enkele uitzonderingsgevallen, die hier niet gelden. De CGB zal haar oordeel onder de aandacht brengen van koepelorganisaties in de kinderopvang en de betrokken vakbonden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.