Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geld voor omscholing pedagogisch medewerkers

Er wordt 17 miljoen euro uitgetrokken voor (om)scholing en begeleiding naar ander werk van medewerkers in de branches kinderopvang, jeugdzorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Een vergelijkbare maatregel is al genomen voor de sectoren bouw, de procesindustrie en de uitzendbranche.
Geld voor omscholing pedagogisch medewerkers
Foto: ANP

In de kinderopvang, maar ook in de andere branches, is er door overheidsmaatregelen steeds minder werk. De verwachting is dat er tussen 2012 en 2017 33.500 mensen minder nodig zijn in de kinderopvang, jeugdzorg en het welzijnswerk.

Zoeken naar ander werk

De maatregelen moeten medewerkers bewust maken van ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en ondersteunen bij het vinden van ander werk. In totaal heeft minister Asscher 600 miljoen euro uitgetrokken om werkgelegenheidsplannen in allerlei sectoren waar het moeilijk gaat te financieren. In 2013 zijn er 35 plannen ingediend waaronder het sectorplan voor de kinderopvang, jeugdzorg en welzijn.

Wat krijgt de kinderopvang?

Het geld wordt niet gelijk verdeeld tussen kinderopvang, jeugdzorg en welzijn. Voor de kinderopvangsector komt er geld beschikbaar voor:

 • begeleiding van 300 werknemers naar ander werk
 • begeleiding van 150 pedagogisch medewerkers naar werk in Duitsland waar een tekort is
 • (om)scholing van 150 werknemersvoorlichting voor 1.000 werknemers over scholing en kansen op werk
 • training van 500 werknemers om vaardigheden te verbeteren.

Lees meer op rijksoverheid.nl

3 REACTIES

 1. Onze overheid minimaliseert niet alleen een sector met veel expertise, dwingt ouders en kinderen meer te betalen voor opvang en zelf oplossingen te zoeken.
  Kostenverhogingen ook voor uitkeringen bij ontslag van tienduizenden mensen waarvan alle kennis en kunde verloren gaat.
  En dan het alternatief: kinderen vanaf 2.5 jaar kunnen naar de voorschool met alweer ingewikkelde regelingen. En de kinderen vanaf 0-2.5 jaar?
  De kinderen na schooltijd en in de vakanties?
  Kortom: korte termijn denken, de put dempen als het kalf verdronken is, geen expertise uit het buitenland halen! Schaam U!!

 2. Lees alle reacties
 3. Wederom een staaltje van kortzichtige bestuurlijke mislukking van onze overheid. Eerst als een kip zonder kop alles wegbezuinigen (omdat brussel dit wil) om vervolgens (alweer heel snel) de eerste rekeningen gepresenteerd te krijgen t.a.v de bijbehorende consequenties..(met de brandstofaccijnzen en regeling zorgtoeslag is het al net zo) Ben benieuwd wat er echt aan eind van de rit daadwerkelijk bespaard is op deze branche.. denk dat dit vies gaat tegenvallen voor Den Haag.. evenals de kosten die men straks (extra) zal gaan moeten maken wanneer het hele verhaal gewoon een basisvoorziening gaat worden… Brussel is weer de lachende derde in deze..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.