Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gegevens op straat na lek Berend Botje

Privacy

Door een lek in de website van de Noord-Hollandse kinderopvangorganisatie Berend Botje, lagen persoonlijke gegevens van ouders op straat. Het gaat om gegevens zoals salaris, adresgegevens, bankrekeningnummers en algemene informatie over het kind. Het lek is inmiddels weer gedicht.

Wel erg gemakkelijk
Het lek werd ontdekt door een hacker van het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen. Volgens de hacker is het niet slim dat Berend Botje ervoor gekozen heeft aanmeldingen van ouders via de website in een database op te nemen. Tegenover NU.nl zegt de hacker dat het zo wel erg makkelijk is om gegevens van de site af te plukken. Ze noemt de werkwijze ‘een openstaande deur’.

Gezinssituatie
In totaal lagen de gegevens van meer dan 2000 aanvragers op straat. Naast gegevens over inkomens en het bankrekeningnummer was ook te lezen hoeveel kinderopvangtoeslag ouders ontvangen en wat de werk- en gezinssituatie is. Op een formulier was bijvoorbeeld te lezen: ‘Op dit moment zijn we nog gehuwd. Maar situatie is onzeker. Scheiding zal waarschijnlijk volgen. Vader woont op ander adres’.

Niet meer op de webserver
Berend Botje (met 1200 gastouders, 13 peuterspeelzalen, 11 kinderdagverblijven en 23 bso’s) heeft direct besloten de gegevens niet meer op de webserver op te slaan, maar iedere aanvraag te mailen naar de administratie-afdeling. Een woordvoerder van de organisatie zegt op NU.nl: ‘We hebben de gegevens toch nodig om ons werk te kunnen doen.’ De hacker hoopt dat kinderopvangorganisaties vooraf beter nadenken hoe ze met gevoelige informatie van ouders omgaan.

Bron: NU.nl
Foto: ANp Photo

1 REACTIE

  1. Het is toch alleen maar goed dat de hackende huisvrouwen hier achter kwamen. Voor hetzelfde waren het hackers met slechtere bedoelingen geweest. En nu kan Berend Botje maatregelen nemen. Er wordt, mijn inziens, toch al veel te makkelijk omgesprongen met persoonsgegeven (en foto,s) op internet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.