Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen steun voor schrappen regels bso

Het plan van de PvdA om belemmerende regelgeving voor scholen en bso's te schrappen, is niet door de Tweede Kamer gekomen. Brancheorganisatie Kinderopvang, BOinK en FNV zijn verheugd.
Het simpelweg schrappen van kwaliteitsregels zou ten koste gaan van de kwaliteit van de bso.
Het simpelweg schrappen van kwaliteitsregels zou ten koste gaan van de kwaliteit van de bso. - Foto: Free Images

Tijdens het begrotingsoverleg over het onderwijs kwam de PvdA met het voorstel om belemmerende regelgeving voor samenwerking tussen onderwijs en buitenschoolse opvang te schrappen. Een voorbeeld daarvan is de beroepskracht-kindratio. Maakt een school gebruik van een lokaal dan kunnen er meer kinderen in de ruimte terecht dan wanneer de bso een paar uur later van dezelfde ruimte gebruikmaakt. De PvdA wilde binnen een half jaar voorstellen zien om deze belemmerende regelgeving aan te pakken.

Waarom wilde de PvdA werk maken van het schrappen van belemmerende regels voor samenwerking bso en school? Lees meer >>

Kwaliteit bso

Dit plan van de PvdA kon echter niet op steun rekenen van de VVD en behaalde daardoor geen Kamermeerderheid. Brancheorganisatie Kinderopvang, oudervereniging BoinK en FNV zijn verheugd dat de VVD de motie niet steunde. Volgens de drie organisaties zou het simpelweg schrappen van kwaliteitsregels ten koste van de kwaliteit van de bso gaan.

Veiligheid kinderen

Het verschil in de ratio op de groepen en eisen aan de bewegingsruimte van kinderen in de kinderopvang, vergeleken met het onderwijs, is er niets voor niets. De drie partijen in hun gezamenlijke persbericht: ‘Pedagogisch medewerkers moeten het bieden van uitdaging kunnen combineren met hun verantwoordelijk voor de veiligheid van kinderen. Daarom kent de bso anderen kwaliteitseisen dan het basisonderwijs. Wie hier aan voorbijgaat, handelt niet in het belang van kinderen.’

Vind jij ook dat het voorstel van de PvdA de kwaliteit van de bso verder uitholt? Of vind je het voorstel om belemmerende regels voor samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang juist een goed idee? Reageer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.