Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gedupeerde ouders verdienen meer uitleg over rapport toeslagenaffaire’

De ouders die zijn gedupeerd door de kindertoeslagaffaire verdienen meer uitleg over het kritische rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens over de gang van zaken bij de Belastingdienst. Dat zegt Gjalt Jellesma van belangenvereniging BOinK.
AdobeStock
AdobeStock

Vooral de ouders waarvan er geen of een onvolledig dossier is verdienen meer uitleg, aldus Jellesma. ‘Wat was voor hen het gevolg van het discriminerend en onrechtmatig handelen van de Belastingdienst? Werden zij sneller schuldig verklaard? Die antwoorden moeten boven tafel komen.’

Toezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens) oordeelden vorige week dat de Belastingdienst ‘discriminerend en onwettig’ heeft gehandeld in de affaire. Op discriminerende wijze werd jarenlang de dubbele nationaliteit van aanvragers geregistreerd. Dit is een overtreding van de privacywet AVG en is mogelijk aanleiding voor een boete.

Risicovol

De Belastingdienst had de gegevens over dubbele nationaliteit al in januari 2014 moeten wissen, aldus de AP in een rapport dat werd aangeboden aan staatssecretaris Van Huffelen van Financiën. Maar in mei 2018 stonden in totaal nog 1,4 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit geregistreerd in systemen van de Belastingdienst.

Ook gebruikte de Belastingdienst de nationaliteit van aanvragers als een indicator (wel/niet Nederlander) in een systeem dat automatisch bepaalde aanvragen als risicovol aanwees.

Toeval of bewust?

Volgens BOink-voorzitter Jellesma is niet duidelijk waarom de Belastingdienst juist deze ouders op de korrel nam. ‘Was het toeval of was het heel bewust? Is het door een algoritme bepaald en het blinde geloof daarin, of is het systeem opgezet met hele verkeerde gedachtes?”

Voor de ouders, van wie er veel minder goed Nederlands spreken, moet er een goede vertaling komen, vindt hij.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.