Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik kinderopvang neemt toch licht af

Marianne Velsink
In het derde kwartaal van 2016 gingen er iets minder kinderen naar de kinderopvang dan in het tweede kwartaal. Kinderen gingen, geheel tegen de trend in, wel meer uren naar de opvang. Het aantal werkende vrouwen is in jaren niet zo hoog geweest.
Kwartaalcijfers.jpg
Hoewel het aantal kinderen in de kinderopvang iets afnam

Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers over het derde kwartaal van 2016 die het ministerie van Sociale Zaken naar buiten bracht. De cijfers spreken trends van de laatste jaren hier en daar tegen. Begin 2016 groeide het aantal kinderen dat naar de kinderopvang ging hard. Van 638.000 kinderen in heel 2015 naar 682.000 in het tweede kwartaal van 2016. Hoewel de daling klein is, liep dit aantal in het derde kwartaal dus toch weer iets terug naar 679.000 kinderen. Dat was vooral zichtbaar in kinderdagverblijven en gastouderopvang van 4-12-jarigen. De invloed van schoolvakanties zou hierin een rol kunnen spelen. Volgens het ministerie is er in het derde kwartaal altijd sprake van een seizoenseffect.

Aantal uren

Het aantal uren opvang nam in het derde kwartaal juist wel iets toe vergeleken met het tweede kwartaal van 2016 met 0,3 uur per kind per maand. Op de langere termijn zet de daling wel verder door. Vergeleken met 2015 daalde het aantal uren opvang met 0,6 per kind per maand. Dat is vooral zichtbaar in kinderdagverblijven en gastouderopvang voor 4-12 jarigen. Het aantal uren gastouderopvang voor 0-3 jarigen steeg wel licht.

Locaties

Het aantal opvanglocaties stijgt met name in de bso en de dagopvang al jaren. Dat gebeurde ook in het derde kwartaal. Er waren in oktober 2016 7237 locaties voor dagopvang en 6643 locaties voor buitenschoolse opvang. Het aantal gastouders daalt weer verder tot 34.003. Deze dalende trend is al in 2012 ingezet en zet tot nu toe door.

Uutarieven

De uurtarieven stegen in 2016 ook weer: voor de bso met 12 eurocent en voor de dagopvang met 9 eurocent per uur. De tarieven in de gastouderopvang stegen in 2016 minder hard dan in voorgaande jaren. Voor gastouderopvang voor 0-3 jarigen en die voor 4-12 jarigen ging de prijs met 2 eurocent omhoog.

Werkende vrouwen

Het ministerie kijkt ook altijd naar de arbeidsmarktcijfers van het betreffende kwartaal. In 2016 steeg de arbeidsparticipatie van vrouwen. Vooral alleenstaande moeders gingen meer werken (2,6 procentpunt meer). Daarmee ligt de arbeidsparticipatie van vrouwen en moeders op het hoogste niveau sinds jaren. Ook de arbeidsparticipatie van mannen en vaders met jonge kinderen steeg in 2016 ten opzichte van 2015.

Download de kwartaalcijfers van 2016 hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.