Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

ZZP-gastouders lopen zwangerschapsverlof mis

ZZP-gastouders lopen veel geld mis, omdat zij niet of onvoldoende op de hoogte zijn van hun recht op zwangerschapsverlof. Dit merkt het KennisNetwerk gastouderopvang (KNGO). Zij attendeert gastouders erop dat gemiste uren tot vijf jaar terug alsnog aangevraagd kunnen worden.
ZZP-gastouders lopen zwangerschapsverlof mis
Foto: ANP XTRA

KNGO merkte tijdens een financiële voorlichtingsbijeenkomst dat veel gastouders niet op de hoogte zijn van de regeling. Daardoor hebben ze de afgelopen jaren flink wat geld misgelopen. De regeling vermindert de noodzaak voor gastouders om tijdens de zwangerschap lang door te werken of om na de bevalling weer snel aan het werk te gaan.

Verlof

Zelfstandigen hebben wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. Dit heet de ZEZ: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen. Deze uitkering is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). De uitkering gaat zes tot vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum in en loopt tot minimaal tien weken na de bevalling. Om in aanmerking te komen, moet een gastouder een zelfstandige zonder personeel zijn, een zelfstandig beroepsbeoefenaar of een meewerkende echtgenote of partner van een zelfstandige.

Hoogte

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal gewerkte uren in het jaar voor de bevalling. Wie ten minste 1.225 uur als zelfstandige heeft gewerkt, ontvangt de maximale uitkering. Deze is gelijk aan het minimumloon. Voor mensen van 23 jaar en ouder is dit op het moment een bedrag van € 1.485,60 bruto per maand voor een volledige werkweek. Heeft de gastouder minder gewerkt, dan is de uitkering lager. De hoogte is dan afhankelijk van de winst in het voorafgaande jaar. Daarnaast is de ZEZ-uitkering een netto-uitkering. Over het ontvangen bedrag hoeft geen belasting meer betaald te worden. De gebruikelijk uren worden tijdens het verlof doorberekend. Dit is belangrijk voor het urentotaal van de gastouder.

Aanvragen

Een gastouder moet uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum de ZEZ aanvragen. Aanvragen gebeurt via het UWV. Het UWV wil bij de aanvraag een zwangerschapsverklaring ontvangen. Deze kan van de huisarts of van de verloskundige zijn. Gemiste uitkeringen kunnen tot vijf jaar terug alsnog aangevraagd worden. Dit kan ook aangevraagd worden wanneer je eigenlijk recht had op doorberekening van uren in verband met zelfstandigenaftrek. Kijk voor meer informatie over het aanvragen op de website van het UWV.

3 REACTIES

  1. Ik voldoe wel aan alle voorwaarden en vroeg naar aanleiding van dit bericht een uitkering aan. Helaas kreeg ik deze NIET omdat de aanvraag langer dan 1 (!!) jaar na het verlof was. Dus niet 5 jaar maar tot 1 jaar na het verlof is de ZEZ uitkering aan te vragen !!!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb dit aangevraagd. Helaas werd mij gezegd dat ik er geen recht op heb omdat ik minder dan 1225 uur heb gewerkt. En misschien ook wel omdat ik 20 uur bij een werkgever nog werk naast het gastouder zijn. Bovenstaande artikel is dus lang niet volledig… Ik moet wel zeggen dat ik niet begrijp waarom ik er geen recht op heb.. Het is toch een heel inkomen wat ik nu ga missen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.