Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouders, doe mee aan vervolg kwaliteitsonderzoek

In het najaar vindt de tweede meting van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) plaats. De brancheorganisaties roepen gastouderbureaus die een uitnodiging krijgen voor deze steekproef op om hun gastouders te laten deelnemen.
AdobeStock

In een kwaliteitsonderzoek naar de kinderopvang werd vorig jaar voor het eerst de kwaliteit van gastouderopvang gemeten. Dit gebeurde in de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang. Maar de onderzoekers konden de steekproef in 2017 niet representatief noemen omdat er te weinig gastouders deelnamen (57 in totaal).

Tweede kwaliteitsmonitor

In het najaar van 2018 wordt de tweede Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) uitgebracht. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Sardes en de Universiteit Utrecht. Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het belangrijk en positief dat de gastouderopvang ook in dit onderzoek meegenomen wordt. Daarom stuurde de BK, samen met de VGOB en de BMK al in maart een brief naar gastouderbureaus met het verzoek medewerking te verlenen aan de tweede meting in 2018.

Representatieve steekproef

Sardes en de Universiteit Utrecht selecteren gastouderbureaus die gastouders kunnen aanleveren voor het onderzoek. BK, BMK en de VGOB vragen de geselecteerde gastouderbureaus nu opnieuw om mee te werken aan dit onderzoek. Een representatieve steekproef is immers van groot belang. Alleen dan kan de sector meer te weten komen over de kwaliteit van gastouderopvang in Nederland. Ook in vergelijking met de andere opvangsoorten.

Kwaliteit gastouderopvang vergelijken

Als u één van de geselecteerde gastouderbureaus bent, willen wij u vriendelijk verzoeken uw gastouders te stimuleren om mee te werken aan dit onderzoek. Een representatieve steekproef is van groot belang.  Alleen dan zijn de resultaten van het onderzoek relevant en kunnen we meer te weten over de kwaliteit van de gastouderopvang in Nederland, (ook) in vergelijking met de andere opvangsoorten.

Staatssecretaris Tamara van Ark hecht veel waarde aan de Kwaliteitsmonitor. Zij wil resultaten van de kwaliteit van gastouderopvang afwachten voordat ze besluit kwaliteitsregels voor gastouders aan te scherpen. Lees hier waarom de ze dat wil
Even later reageerde toezichtsorgaan GGD GHOR Nederland verbaasd op dit uitstel van Van Ark. Zij zien tijdens inspecties dat verbeteringen in de gastouderopvang noodzakelijk zijn. Lees hier hun kritiek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.