Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

‘Gastouderopvang in familiekring fraudegevoelig’

De uitspraak van de Raad van State dat een schenking van kinderopvangtoeslag in familiaire gastouderopvang is toegestaan, werpt een nieuw licht op de fraudegevoeligheid van deze vorm van gastouderopvang. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een brief. Hij wil daarom onderzoeken hoe kwetsbaar opa- en oma-opvang is en of deze vorm in de toekomst nog wel in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
'Gastouderopvang in familiekring fraudegevoelig'
Foto: ANP

De aanleiding voor de brief van minister Asscher aan de Kamer is ingewikkeld. Het gaat om een man die gastouderopvang voor zijn kinderen afneemt bij zijn schoonouders, de opa en oma van de kinderen dus. Zij zijn officieel geregistreerd als gastouder bij gastouderbureau Roodkapje en voldoen aan de eisen. De ouders hebben dan ook recht op kinderopvangtoeslag. Opa en oma besloten echter de kosten voor gastouderopvang in de vorm van een schenking terug te geven aan de ouders.

Belastingdienst

De Belastingdienst trad vervolgens op en concludeerde dat als de ouders toch geen kosten aan kinderopvang maken, de kinderopvangtoeslag onterecht ontvangen was. Dit moest dan ook in z’n geheel worden terugbetaald. De ouders, grootouders (gastouders) en het gastouderbureau kregen geen gelijk van de Belastingdienst en belandden bij de Raad van State.

Raad van State

Ook dit orgaan worstelde met een uitspraak. In de eerste twee zaken gaf de Raad de Belastingdienst gelijk, maar in hoger beroep kreeg het gastouderbureau toch nog gelijk. De ouders hadden namelijk wel degelijk kosten gemaakt voor de gastouderopvang en konden dit met documenten aantonen. Conclusie: het schenken van kosten voor gastouderopvang in familiair verband mag.

Fraudegevoelig

De uitspraak heeft minister Asscher en zijn collega’s op het ministerie aan het denken gezet. Aan de ene kant geeft de uitspraak duidelijkheid over de voorwaarden van een schenking aan ouders. Aan de andere kant toont het aan dat de familiaire variant van gastouderopvang fraudegevoelig is. ‘Het is voor de Belastingdienst niet mogelijk om onderscheid te maken of een schenking betrekking heeft op de zakelijke overeenkomst of op vrijgevigheid op basis van familierelatie,’ schrijft de minister in de brief.

Evaluatie wet Kinderopvang

Minister Asscher wil nog niet zo ver gaan om kinderopvangtoeslag voor familiaire gastouderopvang direct te schrappen, maar ziet wel dat deze vorm van gastouderopvang tot onbedoelde effecten kan leiden omdat het zeer misbruikgevoelig is. Hij wil daarom bij de evaluatie van de wet Kinderopvang kijken wat de kwetsbaarheden betekenen voor het recht op kinderopvangtoeslag. Als voorbeeld noemt hij de situatie in Vlaanderen waar opvang door familieleden niet wordt gerekend tot de formule kinderopvang. Ouders ontvangen daar dan ook geen opvangsubsidie van het Rijk. De minister schrijft nadrukkelijk deze Vlaamse formule bij zijn evaluatie te betrekken.

Schrappen kinderopvangtoeslag

Blijft de minister zo sceptisch als hij nu is, dan zou het kunnen dat hij in 2015 concludeert dat familiaire gastouderopvang in Nederland niet meer in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Dat zou een grote consequentie zijn voor ouders die nu nog gebruikmaken van deze vorm van gastouderopvang en voor gastouderbureaus als ViaViela die grotendeels draaien op gastouderopa’s en -oma’s. Momenteel is een kwart van alle gastouderopvang in Nederland opa- en oma-opvang.

22 REACTIES

 1. Mijn ouders doen dit al 10 jaren voor mijn zus. Ze heeft minstens 50.000,- aan toeslagen en schenking ontvangen op deze manier. De constructie is legaal. Toch voelt het naar mij toe niet eerlijk. Ik krijg niets. Het was volgens mijn ouders mijn zus die zo bijdehand was om dit te verzinnen dus heeft zij er recht op. Maar ik vind dat het geld is dat door m’n ouders verdient is en dat het scheef is dat ze alles aan haar schenken. Zij heeft nu 3 inkomens hierdoor en leeft als God in Frankrijk. Ik heb 1 inkomen en kan maar net rondkomen…

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben een gastouder maar ook een oma. In het totaal pas ik 8 kinderen op. Daar zitten ook 3 kleinkinderen bij. Wanneer ik mijn kleinkinderen er niet bij op mag passen moet mijn zoon een andere gastouder zoeken, en ik nieuwe oppaskinderen.
  Omdat ik zelf 58 jaar ben en nog gewoon moet werken heb ik dit inkomen wel nodig. Daarnaast heb ik alle opleidingseisen en de EHBO gevolgd, en voldoe ik aan alle eisen van de GGD. Zeg dus niet te snel dat opa’s en oma’s hun kleinkinderen maar voor noppes op moeten gaan passen.

 4. laat opa en oma vooral opa en oma blijven en laten we deze vorm niet rekenen tot professionele kinderopvang. het is te zot voor woorden dat hier toeslag mee gemoeid is. Neem een voorbeeld aan onze zuiderburen.
  oppassen prima, maar voor 2005 deden opa en oma dat ook zonder dat ze er voor betaald kregen en als de toeslag er af zou gaan stoppen ze dan massaal met opvangen? Nee natuurlijk niet, het blijven de kleinkinderen immers.

 5. Ik ben het eens met ma vloedgraven dat er een verschil is met gastouders die naast kinderen van derden ook een kleinkind opvangen. Een zgn. professionele gastouder die vaak ook zelfstandig ondernemer is, zou mijns inziens ook een zakelijke overeenkomst mogen afsluiten met haar kind om op haar kleinkind te passen. ook als de opa en oma opvang afgeschaft wordt is het heel raar dat een professionele gastouder wel kinderen mag opvangen van derden en haar kleinkind dikke pech heeft en ergens anders heen moet. De schenkingswet misschien aanpassen zodat het niet meer mogelijk is voor ouders die gastouder zijn ook in dat zelfde jaar aan hun kind een schenking te doen lijkt me een beter plan om eens te onderzoeken. Mij lijkt het als professionele gastouder in te toekomst fijn om ook eventueel gastouder voor een kleinkind te kunnen zijn. Ik hoop dat de minister er goed over nadenkt voor dat er ad hoc regeltjes gemaakt worden.

 6. Ma vloedgraven u maakt er wel heel iets simpels van…
  Zolang opa en oma voldoen aan de wettelijke eisen om gastouder te zijn dan is er geen sprake van oneigenlijk gebruik. Ze werken ervoor en om nou te zeggen dat ze het ook wel zouden doen als er geen vergoeding voor was vind ik raar?
  dus omdat het familie is moeten ze alles maar voor ze doen zonder vergoeding (ongeveer 8 uur per dag werken voor niks?)
  je moet privé en zakelijk ook gescheiden kunnen houden!

 7. Een opa en oma is pas een gastouder als ze ook kinderen van derden opvangen. Een groot deel van gastouders kan dan geschrapt worden, het is oneigenlijk gebruik van de kinderopvangtoeslag. Als er geen vergoeding was, hadden ze het ook wel gedaan. Meteen schrappen dus en investeren in andere opvang.

 8. Het zijn natuurlijk de mazen in de wet waar deze mensen handig gebruik van maken. Maar wel ten koste van alle ouders samen. Omdat de KOT voor met name gastouderopvang de pan uit is gerezen, heeft de regering daar weer op moeten bezuinigen, dus de vele goedwillende zijn de dupe van de kleine groep die op deze manier lekker verdiende.
  Grootouders die gratis opvang willen verzorgen voor hun kleinkinderen, moeten dit zelf weten, maar dan zonder kinderopvangtoeslag. En buiten de controle en kwaliteit van de officiële kinderopvang.

 9. Dit was toch al langer bekend? Zijn er op deze manier niet in het verleden heel veel mensen geweest die op die manier gefraudeerd hebben?
  Tuurlijk zou iedereen zelf moeten weten wat zij doen met hun verdiende geld, helemaal mee eens maar dan moet je niet onderaan de streep ineens tot de conclusie komen dat er zo dus honderden gezinnen gezellig een fors bedrag extra verdienen per maand omdat ze eerst zogenaamd betalen en het vervolgens allemaal weer terugkrijgen.
  In die zin strijken ze gewoon de kinderopvangtoeslag op en zullen heel veel ouders het zo gaan doen.
  Ik als hardwerkende gastouder vind het dan ook niet kunnen dat je dat zo makkelijk kan doen, wil je de toeslag wel behouden op de opa en oma opvang dan zou je kunnen overwegen om bij die mensen extra controles op de inkomsten uit te voeren om zo fraude te voorkomen.

 10. Eens met de meeste reacties. Oneigenlijk gebruik was te verwachten, dat werd al aangegeven toen deze regeling werd geformaliseerd. Duurde nog lang tot iemand dit nu echt raar vond. Ik ben benieuwd of er nu echt iets gebeurd of alleen weer veel woorden en weinig daden.

 11. laat voorop staan dat er natuurlijk ook veel mensen dit niet doen om te frauderen , en zeker ook heel goed voor hun kleinkinderen zorgen.
  Het is natuurlijk van de zotte dat als je ouders oppassen en dit gratis willen doen, ze een dief van eigen portemonnee zijn.
  Als je nl. kinderopvangtoeslag aanvraagt en je ouders en het GOB betaalt , je ouders betalen over dit bedrag belasting en geven daarna het bedrag wat over is aan hun kinderen terug via een schenking dan blijft er altijd meer over dan als zij geen kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd .
  Dus gratis cadeautje van onze regering. Kost je alleen wat administratief werk.
  Niet gek dat de minister dat wil veranderen.
  Ik ben voor.
  en de eisen voor de kinderopvang liggen echt veel anders in de dagverblijven dan in de gastouderopvang terwijl ze uit hetzelfde potje betaald worden . Dus als reactie op de vorige schrijver( PHJ Rickelman) : ALLE mensen werkzaam in de kinderopvang moeten voldoen aan dezelfde eisen. Ze vallen nl. onder dezelfde wet

 12. Het woord ‘fraudegevoeligheid’ en ‘misbruikgevoeligheid’ is stemmingmakerij. ALLE gastouders in Nederland moeten voldoen aan dezelfde eisen. Daarbij maakt het niet uit of een gastouder toevallig familie is of niet. Straks zeggen ze nog dat mensen met blauwe ogen geen gastouder mogen worden. Daar hebben ze een woord voor, namelijk: discriminatie. Als mijn kind naar een kinderdagverblijf gaat en mijn ouders geven mij geld om ook de ouderbijdrage te kunnen betalen na aftrek van de Kinderopvangtoeslag, dan staat de overheid toch ook niet op de stoep om te roepen dat het misbruik is? Een gastouder doet zijn werk onder de geldende wetgeving en verdient daar zijn of haar inkomen mee. Zo ver ik weet mag iemand zijn eigen verdiende geld uitgeven aan zaken die hij of zij zelf wil. Voor schenkingen gelden voorwaarden en de uitspraak van de rechtbank daarover onlangs lijkt me duidelijk genoeg, deze spreekt in het voordeel van de ouder en gastouder. Er wordt ook alleen naar de kostenkant gekeken. Volgens mij zijn ze vergeten dat over het verdiende loon inkomstenbelasting wordt betaald en van de nettoverdiensten worden in deze stagnerende economie spullen gekocht, zoals eten, spullen, vakantie. Ook daar betalen we weer BTW over die naar de overheid gaat. Minister Asscher moet de opvang- en gastouderbranche eens een keer met rust laten. Geen branche is zo overgecontroleerd als deze branche. De gastouders doen goed werk, onafhankelijk of ze familie zijn of niet.

 13. aan Oma van roodkapje, Het feit dat u door de mazen van de wet bent gekomen wil niet zeggen dat kinderopvangtoeslag is bedoeld om terug te geven aan de kinderen. Hopelijk zal dit in het gevolg gedekt worden door een nieuwe wet. Er wordt al zo gesneden in de kinderopvangtoeslag. De hoofdreden hiervan is omdat er zoveel opa’s en oma’s gebruik maken van die toeslag en dat onderhands terugschuiven naar de kinderen. Het is in ieder geval broodroof voor de professionele kinderopvang die door deze misstanden hun baan verliezen doordat er bezuinigd wordt omdat ouders met opa’s en oma’s een janboel hebben gemaakt. Ik kan niet wachten tot de dag is aangebroken dat opa’s en oma’s geen vergoeding meer kunnen krijgen. Of als ze dan toch recht willen behouden op vergoeding dat ze dan minimaal 3 geen familieleden moeten opvangen. Bij mij gaat de vlag uit op die dag. Gefeliciteerd met uw overwinning maar juich niet te vroeg.

 14. Meneer Asscher moet eerst maar eens definiëren wat hij verstaat onder misbruik. Als je je aan de regels houdt is er geen sprake van misbruik. Het is niet voor niets dat De Raad van State ons in het gelijk stelde ! Dat was in elk geval niet omdat er sprake was van misbruik van regelgeveing.

 15. Wel weer een gevalletje van stemmingmakerij door minister Asscher.
  Ik heb geen concrete fraudegevallen voorbij zien komen met opa-/oma-opvang, maar de erkende en werkende gastouders met LRKP-registratie die hun kleinkinderen precies op een professionele manier volgens de wettelijke normen opvangen worden weggezet als potentiële fraudeurs.
  Dat is niet het beeld dat ik heb van gastouderopvang.
  Gastouders zijn echte kinderopvangprofessionals die kinderen verzorgen en begeleiden naar zelfredzaamheid in een kleinschalige en huiselijke setting.
  De overheid heeft gewoon de opa-/oma-opvang niet goed binnen wettelijke kaders geregeld en toont zich een slecht verliezer nu zij bakzeil heeft gehaald bij de Hoge Raad.
  Zorg gewoon voor duidelijke wet- en regelgeving, maar ga niet zo om je heen slaan door verdachtmakingen te uiten.
  Of het wenselijk is dat opa- en oma-opvang bestaat is een ander verhaal, maar dit op deze manier communiceren vind ik heel erg fout!

 16. Ik vind dat opa en oma met hun geld mogen doen wat ze willen. Het gaat me toch te ver dat de minister en de belastingdienst mogen uitmaken wat een gastouder wel of niet doet met hun zuurverdiende geld. het is begrijpelijk dat opa en oma hun kleinkinderen of de ouders wat willen schenken. als een gastouder z’n geld zou verbranden dan waren er waarschijnlijk geen klachten geweest maar omdat de ouders iets minder belast zijn is het een probleem wauw! De belastingdienst klinkt steeds meer als Mafia in m’n oren!

 17. Gastouderopvang zal nooit voor ‘vol’ worden aangezien, zolang de opa en oma-opvang ook onder gastouderopvang zal blijven vallen. Ik ben volledig voor het afschaffen van het verstrekken van kinderopvangtoeslag rondom deze vorm. Wat een geld gaat er in om (en verloren) aan opa en oma die oppassen op hun kleinkind(eren). Zonde!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.