Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderbureau ViaViela ziet 30 procent meer instroom

ViaViela

Het grootste gastouderbureau van Nederland, ViaViela, ziet een gemiddelde stijging van de instroom van klanten van 30 procent. Directeur Jan-Kees Broos denkt dat ouders kritischer kijken naar de uitgaven voor kinderopvang en daarom bij gastouderopvang terecht komen. Wel ziet hij dat er aan de achterkant ook meer dan voorgaande jaren ouders uitstromen naar de informele opvang.

Stedelijke gebieden
Sinds november 2011 is er sprake van groei bij ViaViela. 30 procent is een gemiddelde van alle 13.000 gastouders in heel Nederland. Maar de verschillen zijn groot. Vooral in stedelijke gebieden trekt het aan, merkt Broos. De stijging van ViaViela rijmt niet met recente cijfers van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Hieruit blijkt dat ook de gastouderopvang te maken heeft met vraaguitval. ‘Rond de 85 procent van onze leden in de gastouderopvang geeft aan dat er geen sprake is van meer koppelingen dan een jaar geleden’ aldus een woordvoerder van de Brancheorganisatie.

Uithangbord
Met een landelijke radio- en tvcampagne profileerde ViaViela zich de afgelopen maanden. Broos denkt dat deze campagne ook aan de groei heeft bijgedragen. ‘Waar kinderdagverblijven in de wijk direct herkenbaar zijn, ontbreekt het gastouders aan een uithangbord. Broos merkte dat veel ouders nog niet bekend waren met gastouderopvang. ‘De campagne heeft in ieder geval geleid tot veel hogere bezoekersaantallen op de website. Dit steeg met 50 procent. Ouders oriënteren zich en zijn op zoek naar wat gastouderopvang eigenlijk inhoudt merken wij.’

Arbeidsmarkt stagneert
Terwijl de instroom flink is toegenomen, gaan er aan de achterkant ook klanten weg. Broos schat dat dit zo’n 5 procent meer is dan een jaar geleden. ‘Zij kiezen voor informele kinderopvang via familie en vrienden’ aldus Broos. Hij heeft overigens niet te klagen over een tekort aan gastouders. De stagnatie van arbeidsplaatsen in kindercentra leidt ertoe dat steeds meer pedagogisch medewerkers overwegen om als gastouder voor zichzelf te beginnen.

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.