Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouder mocht werkontzegging krijgen bij veroordeling

mvelsink
De drie jaar werkontzegging die het gerechtshof een gastouder oplegde, blijft in stand. Dit besloot de Hoge Raad. De zaak stamt al uit 2012 toen de gastouder veroordeeld werd voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel van een zes maanden oude baby waardoor hij meervoudig gehandicapt werd.
ANP

De gastouder werd veroordeeld en kreeg een deels voorwaardelijke celstraf plus een bijzondere voorwaarde dat ze gedurende een proeftijd van drie jaar geen werkzaamheden als gastouder mocht verrichten.

Verdediging

De zaak bij de Hoge Raad ging niet inhoudelijk over de mishandeling. Wel over de laatstgenoemde bijkomende voorwaarde van werkontzegging. Volgens de verdediging had het gerechtshof bij een voorwaarde gevangenisstraf helemaal niet zo’n bijzondere voorwaarde mogen stellen.

Doorkruising straffen

Daar denkt de Hoge Raad echter anders over. Op rechtsspraak.nl staat het als volgt uitgelegd: Het stellen van een bijzondere voorwaarde die neerkomt op het ondergaan van een in de wet voorziene bijkomende straf mag alleen dan niet als oplegging van die straf in het concrete geval niet mogelijk zou zijn of als op een andere wijze de wettelijke regeling van die straf op onaanvaardbare wijze wordt doorkruist. Daarvan is hier geen sprake. Het hof heeft deze bijzondere voorwaarde dan ook kunnen stellen.

Met deze uitspraak is de straf definitief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.