Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Garantiefonds biedt partijen zekerheid van betaling bij uitspraak Geschillencommissie Kinderopvang

Branchepartijen BK, BMK en BOinK hebben officieel getekend voor de oprichting van Stichting Garantiefonds Kinderopvang (SGK). Dit garantiefonds biedt ouders en ondernemers zekerheid van betaling bij een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Kinderopvang.
garantiefonds-biedt-partijen-zekerheid-van-betaling-bij-uitspraak-geschillencommissie-kinderopvang
De handtekening werd gezet op dinsdag 11 april. Foto: BOinK

Wanneer de ondernemer of ouder door een bindende uitspraak van de Geschillencommissie in het ongelijk is gesteld en tot betaling moet overgaan, maar dit om welke reden dan ook niet doet, dan kan de partij die in het gelijk is gesteld een beroep doen op de Regeling Nakomingsgarantie van de Stichting Garantiefonds, meldt BOinK op LinkedIn. Het Garantiefonds keert het bedrag (maximaal €10.000,- per uitspraak) zoals genoemd in de uitspraak van de Geschillencommissie alvast uit aan de partij die in het gelijk gesteld is. Vervolgens zal SGK de betalingsverplichting bij de in het ongelijk gestelde partij incasseren.

Onderzoek kwaliteit kinderopvang

Met het ondertekenen van het Garantiefonds Kinderopvang is ook de Stichting Bekostiging Wetenschappelijk Onderzoek Kwaliteit Kinderopvang opgericht. Met deze stichting hebben BK, BMK en BOinK de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek te financieren ten behoeve van de kwaliteit van kinderopvang.

‘Zekerheid voor beide partijen’

Gjalt Jellesma, bestuurder van beide stichtingen, geeft aan waarom de drie vertegenwoordigers van ondernemers en ouders blij zijn met beide oprichtingen: ‘Hoewel jarenlange ervaring leert dat ondernemers en ouders na een bindende uitspraak vrijwel altijd meteen hun verplichting nakomen, biedt het nieuwe Garantiefonds Kinderopvang toch een extra zekerheid aan beide partijen. Dat er vervolgens ook nog geld resteert voor wetenschappelijk onderzoek, waarvoor de budgetten in Nederland nu eenmaal zeer beperkt zijn, is goed nieuws voor het voortdurend streven naar het verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang.’

Ondernemer moet gemiste opvanguren door hittesluiting terugbetalen aan ouder

Het was in de zomer van 2022 zó heet dat sommige kinderopvanglocaties het onverantwoord vonden om hun deuren op te houden. Een ondernemer die op de heetste dagen twee middagen de deuren sloot, moet aan een ouder de niet-geleverde uren alsnog vergoeden. Volgens de Geschillencommissie was er geen sprake van overmacht, noch van een hitteprotocol waarop een beroep kon worden gedaan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.