Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV: ‘Werkdruk kinderopvang steeds hoger’

Redactie Kinderopvang
Terwijl de tijd die medewerkers in de kinderopvang aan kinderen kunnen besteden de laatste jaren is afgenomen, neemt de werkdruk juist toe. Met het wegbezuinigen van groepshulpen en huishoudelijke medewerkers, komen die taken steeds vaker bij pm’ers te liggen.
ANP-48158512.jpg
De vlag van FNV Vakbond. - Foto: ANP

Dat meldt nu.nl

‘Door het verdwijnen van de groeps- en huishoudelijke hulp is de werkdruk in de kinderopvang enorm verhoogd’, zegt Ilse van der Weiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. Taken als het bijhouden van voorraden en schoonmaakwerk zijn op het bordje van de pedagogisch medewerker gekomen, en die zijn niet gecompenseerd met extra uren. Dit blijkt uit een enquête van vakbond FNV onder pm’ers.

Tijd en aandacht 

Van der Weiden: ‘Wie in hart en nieren pedagogisch medewerker is, wil tijd en aandacht aan kinderen kunnen besteden.’ Zestig procent van de deelnemers gaf aan dat ze hun tijd kunnen besteden aan de kinderen, terwijl dat tachtig procent zou moeten zijn. Bijna een derde van de werktijd gaat op aan werkzaamheden die los staan van de kinderen. 68 procent van de medewerkers krijgen geen extra uren voor het werken buiten de groep, zoals oudergesprekken en teamoverleg. 

Oproep

Naar aanleiding van de resultaten uit de enquête wil FNV de werkdruk in de kinderopvang aanpakken en roept medewerkers op om lid te worden. ‘Kinderen verdienen dit ook. Dus als je takenpakket verzwaard wordt met allerlei dingen die daar niks mee te maken hebben en je daardoor onvoldoende tijd overhoudt voor je kerntaak, heb je daar last van’, aldus Van der Weiden.


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.