Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

FNV stelt cao-ultimatum: ‘Mogelijk stakingen in de kinderopvang’

Medewerkers in de kinderopvang die lid zijn van de FNV hebben massaal tégen het cao-eindbod van de werkgevers gestemd. FNV heeft de werkgevers een ultimatum gegeven: wanneer werkgeversorganisaties BK, BMK en BVOK voor maandag 14 juni niet akkoord gaan met de cao-eisen van werknemers kan dit leiden tot stakingen.
fnv-stelt-cao-ultimatum-mogelijk-stakingen-in-de-kinderopvang
terovesalainen / stock.adobe.com

Maar liefst 95 procent van de FNV-leden die werkzaam zijn in de sector Kinderopvang hebben tegen het cao-voorstel van werkgevers heeft gestemd. FNV geeft werkgevers een ultimatum: werkgeversorganisaties hebben tot maandag 14 juni 12.00 uur om alsnog akkoord te gaan met de eisen van de werknemers voor een ‘fatsoenlijke cao’.

Werkonderbrekingen en stakingen

Als dit akkoord niet wordt bereikt op de gestelde datum, moeten ouders en werkgevers rekening houden met eventuele werkonderbrekingen en stakingen. ‘Over de aard en omvang van de acties zullen wij zo nodig de betrokken werkgevers separaat berichten. Wij hopen echter dat de door ons beoogde overeenstemming spoedig gerealiseerd kan worden en zijn hiertoe te allen tijde voor overleg beschikbaar’, schrijft FNV in het ultimatum.

Eisen

De eisen van FNV Zorg en Welzijn zijn de volgende:

  • Een éénjarige cao van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022.
  • Een structurele loonsverhoging van 5% bij een éénjarige cao, gebruikt voor de structurele loonsverhoging, verhoging van de bestaande eindejaarsuitkering en vergoeding voor stand-by.
  • Kleinere groepen kinderen met minimaal één kind per groep minder.
  • Structurele inzet van de functie groepshulp zoals deze in het functieboek van de cao KO staat.
  • Meer niet-groepsgebonden uren, met een minimum van 4 uur per jaar extra.
  • Het verplicht toepassen van de functiedifferentiatie zoals beschreven in het functiehandboek van de cao KO.
  • Het afschaffen van de jaarurensystematiek (JUS).
  • Het afschaffen van de beschikbaarheidsdag.
  • Indexeren van het levensfasebudget en het verbeteren van het levensfasebudget.
  • Duidelijke afspraken over eerder stoppen met werken.
  • Het recht op 3 weken aaneengesloten vakantie.
  • Meer vakantie-uren.
  • Aanpassing van de buitengewoon verlofregeling door werknemers het recht te laten hebben op buitengewoon verlof, zonder mogelijkheid tot constante discussie.

‘We hopen dat werkgevers gehoor geven’

‘We hopen dat we niet tot acties over hoeven te gaan en dat werkgevers eindelijk gehoor gaan geven aan de reële eisen van de werknemers’, zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. ‘In de afgelopen maanden kregen we steeds te horen dat werkgevers geen geld voor betere arbeidsvoorwaarden hadden. Ouders zouden massaal de opvang hebben opgezegd vanwege de coronapandemie en het thuiswerken, maar daar blijkt niets van waar te zijn. Sterker nog, uit een eigen enquête onder ouders (dinsdag 8 juni publiceren de FNV en ‘Voor werkende ouders’ de resultaten van de enquête over de voorziening Kinderopvang onder ouders, red.) blijkt dat maar 6% dit daadwerkelijk gedaan heeft. De overheid heeft de kosten van ouders gecompenseerd en dus hebben werkgevers nagenoeg dezelfde inkomsten behouden. De uitgaven aan bijvoorbeeld uitzendkrachten, eten, luiers, water, gas en licht waren wel minder, dus dit excuus slaat nergens op.’

Bron: FNV

Werkgeversorganisaties BK en BMK plaatsen vraagtekens bij de cao-voorstellen van vakbond FNV. Het belangrijkste bezwaar: de voorgestelde afschaffing van de jaarurensystematiek en de beschikbaarheidsdag lossen het probleem van de hoge werkdruk niet op. Het loonvoorstel van de werkgevers komt volgens BK en BMK ‘voor een groot deel tegemoet aan de wens van de vakbonden’, waaronder ook de CNV, die een lagere looneis heeft gesteld. Lees meer

Werkgeversorganisatie BVOK heeft een eigen cao-voorstel neergelegd bij de vakbonden FNV en CNV. Het voorstel is vooral gericht op vermindering van de werkdruk en omvat onder meer een afschaffing van de beschikbaarheidsdag en het jaarurensysteem. Lees meer

4 REACTIES

  1. Uiteindelijk moet de ontwikkeling van het kind centraal staan, dat doe je samen en daar kies je voor. Het zou de FNV sieren als ze daar eens aandacht aan besteden in plaats van het opstellen van een ijzeren frame voor hun leden, dat schept het beeld van allerlei rechten en verwachtingen. Naast kwaliteit speelt collegialiteit ook een rol, en ja soms moet er ingesprongen worden als een collega wat overkomt. Het beeld dat werkgevers aan het personeel lopen te sleuren is niet wat we doen. Het hele verhaal komt aanmatigend over, wij praten liever over hoe we het niveau van personeel mee kunnen laten groeien en zien ook graag dat ze dat ook willen doen, dat is niet altijd vanzelfsprekend. Als 95% van hun leden denkt dat de wereld zo in elkaar zit dan wordt het tijd voor omscholing naar een andere branche, het kind staat centraal en daar moet je voor gaan, als team. Er is genoeg ander werk te vinden, en of het gras daar groener is valt nog te bezien. Hoe groter het gat tussen overheidsbijdrage en looneisen, hoe strakker er gestuurd zal worden op inzet, wat dat bijdraagt aan collegialiteit is dus maar de vraag!

  2. Lees alle reacties
  3. Dit is weer duidelijk alleen voor grote ondernemers. Kleine organisaties met 1 groep hebben het hard te halen. De overheid stelt al eisen met de wet IKK waardoor minder baby’s op de groep. De GGD heeft zo zijn regels en nu begint de FNV ook nog. Groep nog kleiner waardoor nog minder omzet? Nog meer vakantie? Het mogen weigeren als er gevraagd wordt om te werken bij ziekte ? Groepshulp? Hoe moet een kleine organisatie dat allemaal oplossen?

  4. Als kinderopvang ondernemer denk ik niet dat de discussie tussen werkgever en werknemer ligt. Als werkgever gun ik mijn werknemer meer loon, meer vrije tijd en minder werkdruk. De overheid houdt echter het uurtarief dusdanig laag dat ik dat mijn werknemers niet kan bieden. Aan de bonden dan ook het verzoek dit gesprek met de overheid te voeren, de werkgevers willen wel…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.