Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV ligt op koers in rechtszaak tegen Estro/Smallsteps

FNV heeft goed nieuws gekregen in de rechtszaak die ze aanspande tegen kinderopvangorganisatie Estro/Smallsteps. De advocaat-generaal die het Europees Hof adviseert over de zaak, geeft de FNV namelijk gelijk. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere flitsfaillissementen.
Rechtszaak-Estro.jpg
Hoewel het nog slechts gaat om een advies aan het Europees Hof

Het gaat nog slechts om een advies aan het Europees Hof, maar vaak wordt zo’n advies wel overgenomen, weet Ayse Simsek, advocaat van de FNV. De advocaat-generaal vindt dat de Nederlandse faillissementsprocedure zich niet verhoudt met de Richtlijn Overgang van onderneming en dat bij flitsfaillissementen zoals die van Estro de regels omtrent overgang van onderneming gewoon van toepassing zijn.

Doorstart Estro

Vindt het Hof dit straks ook, dan kan dit grote consequenties hebben. Kinderopvangorganisaties Estro werd op 5 juli 2014 failliet verklaard, maar maakte op dezelfde dag bekend met 251 filialen en 2600 werknemers een doorstart te maken onder de naam Smallsteps. Smallsteps maakte deel uit van dezelfde eigenaar en feitelijk onderhandelde Estro daarmee met zichzelf. Andere overnamekandidaten hadden geen kans om zich in de overname te mengen.

Meldpunt FNV

Door de doorstart verloren duizend medewerkers van de één op de andere dag hun baan. Direct na het faillissement opende FNV een meldpunt waar werknemers en andere gedupeerden honderden reacties achter lieten. Volgens FNV maken deze reacties duidelijk dat het faillissement van Estro tot in de puntjes geregisseerd is en puur als middel is gebruikt om goedkoop van slechtlopende locaties en personeel af te komen.

Rechtszaak FNV

Na een inventarisatie van de ervaringen en verhalen van betrokkenen, startte FNV de rechtszaak. De FNV stelt hierin dat de Wet Overgang van Onderneming van toepassing is op Smallsteps. FNV vindt dat al het personeel van de overgenomen locaties tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden mee had moeten gaan. Nadat het Europees Hof met een definitieve uitspraak komt over deze prejudiciële vraag, zal de nationale rechter de zaak verder beoordelen. Het kan nog een wel een jaar duren voordat het Hof met haar definitieve oordeel komt.

Al in de zomer van 2014 maakte FNV bekend voldoende aanknopingspunten te zien om een rechtszaak tegen Estro aan te spannen. Lees hier waarop FNV dat toen baseerde

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.