Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV: bijna 70 procent pm’ers ervaart meer werkdruk na heropening

De werkdruk neemt toe nu de kinderopvang weer volledig open is. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn. Intussen neemt het aantal tijdelijke contracten af. De vakbond pleit juist voor meer personeel en kleinere groepen. ‘Anders hebben we na 8 juni een nog veel groter probleem als de opvang weer volledig open gaat.'
FNV
Foto: AdobeStock
Sinds de heropening op 11 mei moet 57 procent van de pm’ers het werk met minder collega’s doen, aldus het onderzoek onder ruim 1600 pedagogisch medewerkers. Vanwege ziekte, een familielid dat tot de risicogroep behoort of uit angst om zelf ziek te worden, hebben collega’s verlof opgenomen of zich (preventief) ziek gemeld. De medewerkers die wel werken ervaren mede hierdoor een hogere  werkdruk (69 procent). Dit ondanks het feit dat het aantal kinderen dat zij opvangen lager is dan voor de corona-uitbraak.

Oplossingen werkdruk

‘Er is snel meer personeel nodig en kleinere groepen om dit probleem van de werkdruk op te vangen’, zegt Debbie van Leiden van FNV Zorg & Welzijn. ‘Anders hebben we na 8 juni een nog veel groter probleem als de opvang weer volledig open gaat.’
De vakbond krijgt meer dan anders signalen over taken en werkzaamheden die weinig met de kinderen te maken hebben. Zo moeten ze schoonmaakwerk doen, dubbele administratie bijhouden en alle kinderen bij het brengen en halen helpen met zaken die normaal gesproken de ouders doen. ‘Het zou al enorm schelen in de werkdruk als er meer groepshulpen worden ingezet, voor bijvoorbeeld de licht huishoudelijke werkzaamheden op de groepen. Dat scheelt uitval en ziekteverzuim onder de pedagogisch medewerkers,’ aldus Debbie van Leiden.

Niet veilig

Uit de enquête blijkt verder dat vrijwel alle werkgevers de coronaprotocollen goed toepassen. Desondanks voelt maar iets meer dan de helft van de werknemers zich veilig op de werkvloer. Vooral omdat de anderhalve meter afstand tussen collega’s onderling nauwelijks is toe te passen. Maar ook omdat werknemers zich onzeker voelen of kinderen het virus al dan niet kunnen overdragen.
Deze cijfers uit het FNV-onderzoek zijn hoger dan die van eerder onderzoek van collega-vakbond CNV can kort na de heropening. Uit dit onderzoek bleek dat een op de drie werknemers in de kinderopvang zich niet veilig voelde.

Contracten niet verlengd

Daarnaast meldt 17 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat tijdelijke contracten niet zijn verlengd. ‘Voordat deze crisis uitbrak waren er grote personeelstekorten in de sector. Dan is het onbegrijpelijk dat je medewerkers met een tijdelijk contract in deze onzekere tijd laat gaan’, aldus Debbie van Leiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.