Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flip flap huisdieren krijgt Leespluim augustus 2019

De Sardes Leespluim van de maand augustus 2019 gaat naar het boek Flip flap huisdieren. Het boek staat volgens de jury garant voor veel giechelplezier. Bij het boek, dat geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar, zijn ook activiteiten opgenomen.

Flip flap huisdieren is geen gewoon boek, maar een ‘flapjesboek’, waarmee verschillende dieren gecombineerd kunnen worden, door steeds een andere halve pagina om te slaan. Zo krijg je zomaar een parkedis’ (parkiet + hagedis) of een ‘hagoes’ (hagedis + poes). Met de huisdieren die afgebeeld zijn, zijn 121 combinaties te maken. Naast cavia, poes, parkiet en schildpad zijn er ook wat minder reguliere huisdieren opgenomen: hagedis, wandelende tak, gerbil, slang. De illustraties zijn voorzien van rijmpjes.

Olijke fantasiedieren

Over de illustraties van Axel Scheffler (bekend van onder andere De Gruffalo) is de jury lovend: ‘Alle dieren staan stevig op hun pagina tegen een egale achtergrondkleur. Ze kijken stuk voor stuk olijk uit hun ogen, alsof ze het zelf ook reuzegrappig vinden dat ze een gedaantewisseling zullen ondergaan wanneer een deel van de pagina wordt omgedraaid.’

De grappige rijmpjes en dieren gaan volgens de jury ‘veel giechelplezier opleveren’. Volgens de jury zijn de rijmpjes ‘rijk van taal en heel knap vertaald door Edward van de Vendel’. Ieder dier heeft een rijmpje dat op het lijf geschreven is:

Ik heb grote open ogen, toch zie ik niet zo goed,
Vandaar dat mijn gevorkte tong het ruikwerk voor mij doet.
Ik heb geen knieën en geen benen, dus ik glij gewoon altijd.
En echt – je hoeft niet bang te zijn. Ik beloof dat ik niet bijt.

‘Flipflap de onderste pagina om en de slang gebruikt zijn sterke poten bij van alles wat hij doet. Totdat hij wegkruipt in zijn stro, want hij is lekker moe. En op die manier word je 121 keer verrast en lig je samen met een groep kleuters soms dubbel van het lachen’, schrijft de jury.

Ook nieuwsgierig geworden naar het boek? Bekijk het juryrapport en bekijk de activiteiten>>

Leespluim juli 2019: Thuis bij muis

Leespluim juni 2019: Vos is een boef

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.