Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Feitjes op een rij: wie werken er in de kinderopvang?

Het aantal mannen in de kinderopvang is licht gestegen, pedagogisch medewerkers zijn gemiddeld jonger en het totaal aantal medewerkers is flink gestegen. Dat blijkt uit het overzicht dat Kinderopvang werkt! maakte over wie er werken in de kinderopvang.
nieuwe bestuurder
alphaspirit / stock.adobe.com

Tijd voor een nieuwe ronde met cijfers over wie er in de kinderopvang werken, hoeveel uren er gewerkt worden en nog veel meer. Kinderopvang werkt! maakt regelmatig zo’n handig en interessant overzicht met de meest recente cijfers uit de sector. Het meest recente overzicht (op het moment van schrijven) gaan over het vierde kwartaal van 2021.

Groei aantal medewerkers

Opvallend is dat het aantal medewerkers flink gestegen is. In vergelijking met de cijfers die Kinderopvangtotaal in maart 2021 publiceerde is het aantal medewerkers toegenomen van 108.000 naar 114.300. 94 procent van deze medewerkers is vrouw, 6 procent is man. Het aantal uren dat medewerkers werken is licht gestegen: van 25 uur per week naar 25,4 uur per week.

Gemiddelde leeftijd omlaag

De gemiddelde leeftijd van medewerkers is licht gedaald: van 37 naar 36 jaar. 94 procent van het totaal aantal medewerkers is in dienst voor een vast aantal uren per week en gemiddeld zijn medewerkers 7,5 jaar in dienst bij de huidige werkgever. Sinds tijdens is het aantal organisaties licht gedaald: van 2.850 in eerdere metingen naar 2.840 in de laatste meting.

Visual: Wie werken in kinderopvang?

Werkdruk toegenomen

Ook is er gekeken wat medewerkers vinden van hun werk in de kinderopvang. In een half jaar tijd is de werkdruk toegenomen: minder medewerkers (43 procent) geven aan de werkdruk goed te vinden. In het tweede kwartaal van 2021 was dat nog een ruime helft (51 procent). Het aantal medewerkers dat zich verbonden voelt met de organisatie is juist iets toegenomen (van 65 procent naar 66 procent).

Fit en sterk voelen tijdens werk

74 procent geeft aan zeer bereid te zijn een stapje extra te zetten als dat nodig is; iets waar zeker in deze tijden een groot beroep op wordt gedaan. 66 procent geeft aan zich verbonden te voelen met de organisatie en 53 procent van de medewerkers krijgt voldoende ondersteuning van de leidinggevende. 59 procent van de medewerkers voelt zich fit en sterk tijdens het werk. Helaas geeft ook 23 procent van de medewerkers aan dat zij het afgelopen jaar te maken hadden met schreeuwende of scheldende ouders/verzorgers of kinderen.

Visual: Wat vinden zij van hun werk?

Meer weten? Ga naar de website van Kinderopvang werkt! >>

Goed nieuws voor de sector: kinderopvangmedewerkers zijn gemiddeld meer gaan werken. Er worden grotere contracten aangeboden aan medewerkers die meer uren willen werken en bij meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties zijn de contracturen gestegen. Ook hebben steeds meer organisaties meer dan 30 procent student-werknemers in dienst, blijkt uit de kwartaalpeiling van Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.