Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FAQ kind niet naar de opvang: regels en kosten

Ouderbelangenvereniging BOinK ontvangt veel vragen over regels omtrent het wel of niet toelaten van kinderen op de kinderopvang in coronatijd en kosten (wel of niet doorbetalen?). BOinK geeft antwoord op de meest gestelde vragen.
Tookapic via Pixabay

Tijdens het spreekuur van BOinK worden er momenteel veel vragen gesteld over de volgende drie situaties:

  1. Mijn kind heeft gezondheidsklachten
  2. Een huisgenoot van het kind heeft gezondheidsklachten/corona
  3. De kinderopvang is gesloten als gevolg van corona

FAQ

Bij elke situatie geeft BOinK antwoord op de meest gestelde vragen over deze situatie. Omdat dit ook interessant is voor de kinderopvangsector, lichten we enkele vragen hieronder uit:

Mijn kind heeft gezondheidsklachten

  • Mijn kind is verkouden of heeft andere gezondheidsklachten. Mag het naar de kinderopvang?

Dat hangt er vanaf van welke gezondheidsklachten het kind heeft. Tevens spelen er nog een aantal andere aspecten mee. Met de beslisboom kun je bepalen of een kind naar opvang mag of niet. Let op: het is heel belangrijk dat de beslisboom altijd van boven naar beneden wordt doorlopen. Begin bij de startvraag en beantwoord de vragen in de juiste volgorde tot je een antwoord hebt. Doorloop de beslisboom voor íeder kind apart; er kunnen mogelijk andere antwoorden uitkomen.

  • De opvangorganisatie hanteert strengere regels dan in de beslisboom staan. Wat kan ik doen?

Vraag eerst goed na of de organisatie op eigen initiatief strengere regels hanteert, of dat zij dit op laste van de GGD doen. Wordt een medewerker van uw kinderopvanglocatie namelijk gemeld bij de GGD als bevestigde COVID-19 patiënt, dan geldt dat kinderen van 0 t/m 12 jaar die langdurig contact (> 15 minuten) op minder dan 1,5 meter afstand hadden met de besmette medewerker, alleen naar de kinderopvang/school/BSO/sport mogen, mits zij geen klachten hebben.

Is dit niet aan de orde, weet dan dat de regels in de beslisboom de regels zijn die het RIVM heeft opgesteld. Het RIVM en AJN Jeugdartsen Nederland geven aan dat kinderen met lichte klachten niet thuis hoeven te blijven. Ga met je kinderopvangorganisatie in gesprek. Eventueel kan de arts infectieziektebestrijding van de GGD nog geraadpleegd worden.
Zie ook de volgende vraag: Mijn kind kan niet naar de opvang. Moet ik wel doorbetalen?

  • Mijn kind heeft gezondheidsklachten en mag niet naar de opvang (volgens de uitkomst van de beslisboom of vanwege de maatregelen t.a.v. contactonderzoek). Moet ik wel doorbetalen?

Door de kinderopvangbranche wordt dit gezien als een ziek kind. Net als in de pre-corona tijd wordt er als een kind ziek is wel doorbetaald. Daarbij hou je als ouder het recht op kinderopvangtoeslag. Dit heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook bevestigd.

Een huisgenoot van het kind heeft gezondheidsklachten/corona

  • Mag mijn kind naar de opvang als een huisgenoot gezondheidsklachten heeft?

Dat hangt af van verschillende factoren. Heeft een huisgenoot corona (positief getest) dan moet het kind thuisblijven. De andere actuele regels staan in het protocol kinderopvang & corona. Met de beslisboom van 0 jaar t/m groep 8 kan niet altijd het antwoord op deze vraag worden gevonden omdat de beslisboom is bedoeld voor kinderen met gezondheidsklachten. Of de huisgenoot met gezondheidsklachten zélf naar school en/of werk mag kan worden bepaald met de 12 jaar + beslisboom. Download deze boom van de site van AJN Jeugdartsen Nederland. In alle gevallen geldt: volg het advies van de GGD op.

De kinderopvang is gesloten als gevolg van corona

  • Mijn kind kan niet naar de kinderopvang omdat de groep/locatie is gesloten. Ik betaal wel voor de opvang. Krijg ik hiervoor compensatie van de overheid?

Nee, de compensatie van de overheid gold alleen voor de periode dat de kinderopvang was gesloten op last van de overheid (16 maart – 8 juni 2020). Nog geen compensatie ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)? Meld dat dan bij BOinK.

  • Is het gastouderbureau verplicht vervangende opvang te regelen?
In de gastouderopvang is soms in het contract opgenomen dat er voor vervangende opvang wordt gezorgd wanneer de vaste gastouder geen opvang kan verzorgen. Maar het hangt dus af van uw contract of dat het geval is. Als in het contract niets staat over vervangende opvang bij sluiting, dan hoeft het gastouderbureau hier niet voor te zorgen. Is er in het contract wel iets opgenomen over vervangende opvang controleer dan de voorwaarden die in het contract staan.  Let op: voor dezelfde opvanguren kun je maar één keer kinderopvangtoeslag aanvragen.
Bekijk de volledige FAQ corona & kinderopvang – kind niet naar de opvang: regels & kosten op de website van BOinK >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.