Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Factsheets huiselijk geweld en kindermishandeling

Susan Schaeffer
Verschillende organisaties die werken aan de preventie en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben meer dan 25 gratis factsheets gepresenteerd over verschillende vormen van geweld. Medewerkers in de kinderopvang krijgen hiermee extra handvatten om verschillende vormen van kindermishandeling te signaleren en aan te pakken.
verdrietig kind
Fotolia

Er bestaan veel verschillende vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Denk bijvoorbeeld aan geweld tegen het ongeboren kind, aan het shaken baby syndroom, aan vrouwelijke genitale verminking, aan pediatric condition falsification of aan kinderen wiens ouders een conflictscheiding doormaken. Bij al deze vormen van kindermishandeling kunnen er specifieke signalen, risicofactoren en doorverwijsoverwegingen spelen. Ook bij andere thema’s, zoals pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling spelen er specifieke signalen en overwegingen.

Meer dan 50 organisaties die werken aan de preventie en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben nu hun kennis en expertise gebundeld. Voor elke geweldsvorm hebben zij een factsheet ontwikkeld, waarmee de professional in één oogopslag al deze informatie voor handen heeft.

Praktische tips

‘Het project genereert vooral extra aandacht voor die groepen slachtoffers van geweld, die wel aandacht verdienen, maar dat vaak niet genoeg krijgen’ vertelt Rik Viergever, projectleider bij CoMensha, het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, die het gezamenlijk project heeft geïnitieerd.

De nieuwe factsheets bieden praktische tips bij het signaleren van alle vormen van geweld en tips wat te doen wanneer je als professional signalen tegenkomt. Ook geven de factsheets een aanzet tot handelen voor alle beroepsgroepen die met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling werken, zoals artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, paramedici, psychologen, jeugdhulpverleners, maatschappelijk werkers, onderwijzend personeel, kinderopvangmedewerkers, wijkteammedewerkers, en anderen.

Unieke samenwerking

‘Een belangrijk onderdeel van dit project is de brede betrokkenheid van organisaties met expertise op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling en van beroepsverenigingen van professionals die de factsheets gaan gebruiken’, zegt Viergever. Marianne van der Krans, van Veilig Thuis: ‘Het is goed dat we bij de ontwikkeling van elke factsheet betrokken zijn. De kracht van samenwerking en partnerschap komt naar voren in het resultaat. Dat past goed bij onze werkwijze als Veilig Thuis.’

‘Niet alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling worden tijdig gesignaleerd, een voorbeeld daarvan is seksueel geweld”, zegt Wilma Schakenraad van Movisie. ‘De factsheets bieden veel informatie, ook over specifieke vormen. Wij participeren in dit project omdat wij het belangrijk vinden dat deze informatie breed beschikbaar is en actueel gehouden wordt.’

Robinetta de Roode, van de artsenfederatie KNMG: ‘Deze factsheets bieden een waardevolle praktische aanvulling op de nieuwe KNMG-meldcode, die op 21 november is verschenen. We vinden het als artsenfederatie mooi om te zien hoe CoMensha en andere partijen uit het veld zich inzetten om vanuit hun deskundigheid deze informatie bijeen te brengen.’

Lees ook: Week tegen kindermishandeling: maak het verschil

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.