Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extreme situaties door hoog verzuim personeel in kinderopvang

Veel bso’s, kinderdagverblijven en peutergroepen moeten momenteel ouders verzoeken om hun kind thuis te houden, omdat er door coronaregels en -besmettingen niet voldoende personeel is voor het totale aantal kinderen dat normaal wordt opgevangen.
Afbeelding van Mammiya via Pixabay

Ouders die kans zien om zelf voor hun kind te zorgen, wordt daarom gevraagd dat te doen uit solidariteit met moeders en vaders voor wie er echt niks anders op zit dan de kinderen bij de buitenschoolse opvang of kinderopvang onder te brengen. Dat zegt BOinK.

Voorzitter Gjalt Jellesma noemt de situatie ‘heel extreem’. ‘De verplichte één medewerk(st)er op tien tot elf kinderen op een bso kan heel vaak niet worden gehaald. Het komt op het ogenblik voor dat per opvang 30 procent van de medewerkers noodgedwongen thuisblijft’, zegt Jellesma. Met minder kinderen mag een opvang toch openblijven, maar regelmatig moet een hele opvang toch nog sluiten. Gedeeltelijke sluiting gebeurt ook.

Gratis opvang ‘een fopspeen’

De coronasituatie komt bovenop het gewone tekort aan personeel, zegt de BOinK-voorzitter. Hij ziet het plan van de politiek om de opvang gratis te maken met zorg tegemoet. ‘Als er geen maatregelen komen om meer personeel te werven en in de grotere steden ook meer betaalbare ruimte, dan is die belofte ‘een fopspeen’’, aldus Jellesma. ‘De opvang is immers geen schoolklas waar de kinderen netjes aan tafels zitten, ze moeten kunnen rennen en spelen. Maar de noodzakelijke gebouwen zijn vooral in de steden erg duur geworden.’

Jellesma hoopt ook dat bedrijven er in de toekomst aan meewerken dat ouders niet vooral op woensdag en vrijdag vrij zijn, zoals nu het geval is en waardoor de vraag naar opvang juist hierdoor op de overige dagen extra groot is.

Honderden kinderen Humankind niet naar opvang

Bij de opvanglocaties van Humankind in de Achterhoek weten ze er alles van. Ze kampen met grote personeelstekorten door coronabesmettingen of verplichte quarantaine. Honderden kinderen kunnen daardoor deze week niet naar de opvang. Sommige locaties zijn zelfs genoodzaakt om helemaal te sluiten, meldt de Gelderlander.

Verschillende opvanglocaties van Humankind in de Achterhoek en de Liemers kunnen niet aan de wettelijke verplichting voldoen van het minimum aantal medewerkers per locatie. Het totale uitvalpercentage van personeel staat op dit moment op 12,5 procent, waar dit normaal 4 procent is. Dat betekent dus drie keer zoveel uitval als normaal. De kinderopvangorganisatie met meer dan 470 locaties verspreid door het land, moet groepen en locaties in de regio Achterhoek daarom sluiten.

Ziek of in quarantaine

‘De piek van de uitval zien wij in Gaanderen en delen van de gemeenten Bronckhorst en Oude IJsselstreek. Ook in de Liemers zitten veel collega’s thuis met corona of in quarantaine, omdat een huisgenoot corona heeft’, legt assistent-regiodirecteur Mieke Bakens uit. Voor kinderen die hierdoor thuis komen te zitten, moeten ouders een andere oplossing vinden. Het geld dat ze voor de uitgevallen dagen hebben betaald, krijgen ze automatisch teruggestort.’

Om nieuwe medewerkers te interesseren voor kinderopvang is de actie 1voor1 van Kinderopvang werkt! gestart. Pedagogisch medewerkers delen 1 bijzonder moment uit hun werk, waarmee ze laten zien wat het werk echt inhoudt en inspireren daarmee 1 nieuw talent om voor kinderopvang te kiezen. Oftewel: 1 moment voor 1 talent. Lees er hier meer over (en doe mee!) >>

Bronnen: ANP, De Gelderlander

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.