Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extraatje voor ouders met lagere inkomens

Ouders met lagere inkomens kunnen volgend jaar een extraatje tegemoetzien. Het kindgebonden budget gaat dan waarschijnlijk omhoog. Dat is volgens ingewijden afgesproken in het begrotingsoverleg tussen kabinet, coalitie en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
Extraatje voor ouders met lagere inkomens
Foto: ANP Xtra

Het extraatje wordt betaald uit het half miljard extra voor lastenverlichting dat de partijen zijn overeengekomen voor de lagere en middeninkomens. Het geld wordt verder gebruikt voor een verlaging van de eerste belastingschijf. Naast het half miljard voor de lagere inkomens komt er een lastenverlichting van een half miljard voor de hogere inkomens. Dat was al eerder besloten.

Begrotingsoverleg

Woensdag wordt het begrotingsoverleg voortgezet, met de bedoeling het dan af te ronden. Dan wordt nog gekeken of het extra geld voor defensie dat de partijen willen uittrekken anders verdeeld kan worden. Volgend jaar zou er 50 miljoen meer komen voor defensie, in 2016 150 miljoen en in 2017 100 miljoen. Maar vooral de SGP wil dat er volgend jaar al 100 miljoen extra wordt uitgetrokken. Mogelijk gebeurt dat, maar dat zal dan wel betekenen dat het extra budget in 2016 wat lager uitvalt.

Eenverdieners met kinderen

Door de lastenverlichting die de partijen willen, zullen de meeste huishoudens er ietsje op vooruitgaan. Er zijn ook groepen die niet profiteren, zoals gepensioneerden en eenverdieners met kinderen en een modaal inkomen. Bij de laatste groep zou het koopkrachtverlies zelfs boven de 1 procent uitkomen. Maar het is niet de verwachting dat de gemaakte afspraken over de koopkrachtverdeling woensdag nog worden opengebroken. Bronnen spreken van een evenwichtig beeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.