Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra voorlezen tijdens Week van de Alfabetisering

Kinderopvangorganisatie MIK doet dit jaar in Maastricht en Sittard met voorleessessies mee aan de Week van de Alfabetisering. Deze week is van 4 tot en met 10 september.
Alfabetisering-MIK-AdobeStock.jpg
'Als je op jonge leeftijd al spelenderwijs kennis maakt met woorden en taal leert begrijpen

Lokale prominenten komen tijdens de week peuters voorlezen op de groepen van MIK. Ghislaine Fonteijn, directeur van MIK Kinderopvang, legt tegen lokale media uit waarom ze het belangrijk vindt om als kinderopvangorganisatie aandacht te vragen voor analfabetisme. ‘Zeker nu we steeds meer actief zijn in de digitale wereld, wordt lezen nóg belangrijker. Als je op jonge leeftijd al spelenderwijs kennis maakt met woorden en taal leert begrijpen, kun je makkelijker meegroeien met onze samenleving. En daarnaast… voorlezen is vooral leuk. Het prikkelt de fantasie en versterkt de relatie tussen ouder en kind.’

Voorlezen

Voorlezen staat dagelijks op het programma op kinderdagverblijven van MIK. In de Week van de Alfabetisering worden peuters extra voorgelezen door lokale bekendheden. In Maastricht komen bijvoorbeeld Rob Meurders (producent theater Bolhoed), Mieke Damsma (Wethouder Gemeente Maastricht) voorlezen. In Sittard zijn dit o.a. Sjaar Cox (burgemeester Sittard-Geleen) en Martijn van Helvert (Lid Tweede Kamer CDA).

De Week van de Alfabetisering is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven. Nog altijd hebben ruim 2,5 miljoen Nederlanders in meer of mindere mate moeite met lezen, schrijven of rekenen. De week staat zo af en toe ook op de agenda van kinderopvangorganisaties. Zo deed Kinderdagverblijf Skoebidoe in Rijen een keer mee aan het Woezel & Pip-voorleesrecord tijdens de themaweek. MAM’s kinderopvang organiseerde in 2015 verschillende taalactiviteiten om kinderen spelenderwijs met taal in aanraking te brengen.

Ook in het afgelopen jaar kwamen BN’ers voorlezen op kinderdagverblijven in het kader van de Week van de Alfabetisering. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.