Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Er komt geen landelijke kleutertoets

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de toets en vindt dat scholen zelf moeten bepalen hoe ze de ontwikkeling van hun kleuters volgen.
Er komt geen landelijke kleutertoets
Foto: ANP Photo

Een motie van CDA, SGP, SP, ChristenUnie en GroenLinks kreeg dinsdag een meerderheid in de Kamer: ook D66 en de PvdA stemden vóór. De partijen vinden dat kleuters vanwege hun grillige ontwikkeling moeilijk te toetsen zijn en dat observeren beter werkt. De inspectie heeft als uitgangspunt dat scholen pas aan de eisen voldoen als ze een landelijk genormeerde kleutertoets houden.

Onderwijswetgeving

Maar de Kamer heeft daarover nooit een besluit genomen en ook staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft toegegeven dat een toets niet verplicht is omdat er geen wettelijke basis voor is in de onderwijswetgeving. Dekker is op zich voorstander van een toets, maar zei vorige week in de Kamer al dat hij zou gaan bekijken of die nu echt wel nodig is. Hij is ook bereid te bekijken of de inspectie een test wel mag verplichten of niet.

Leerlingvolsysteem

Een woordvoerder van Dekker zei in een toelichting dat de meeste scholen op dit moment al met een test voor kleuters werken als onderdeel van hun ‘leerlingvolgsysteem’. De verwachting is dat ze dat blijven doen, of een test nou verplicht is of niet.

Tevreden

Sectororganisatie PO-raad en toetsenmaker Cito reageerden tevreden. ‘Toetsing is op zich natuurlijk goed: kijken of de lesstof goed is overgekomen op een leerling’, aldus een woordvoerder van de raad. ‘Maar we laten een leraar of school liever zelf een toets uitkiezen die aansluit bij de klas en op een natuurlijk moment kan plaatsvinden.’

Geen afrekeninstrument

Zonder verplichting blijft de toets waarvoor hij bedoeld is: een hulpmiddel voor de leerkracht, geen afrekeninstrument, stelt een zegsvrouw van Cito. Juist zonder verplichting kan het meest rekening worden gehouden met de kleuter zelf. ‘Komt hij of zij ineens met rare antwoorden, die klassikaal allang goed gaan? Dan probeert de juf het over 2 maanden toch opnieuw.’ Ook als ‘het konijn van een kind net is doodgegaan’, hoeft een tegenvallende score geen punt te zijn, aldus Cito.

Kritiek

Het programma Brandpunt zond onlangs een kritische reportage uit over het effect van peuter- en kleutertoetsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.