Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Er komt een kinderombudsman

Er komt een kinderombudsman

Nederland krijgt een kinderombudsman. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd. De kinderombudsman gaat klachten van kinderen behandelen over bijvoorbeeld jeugdzorg, onderwijs en omgangsregelingen bij gescheiden ouders.

Al 33 landen hebben er één
Daarnaast kan hij/zij het jeugdbeleid van de overheid in de gaten houden en advies uitbrengen. Dit geldt dus ook voor beslissingen die gemaakt worden over de kinderopvang. De kinderombudsman komt er dankzij een initiatiefwet van Kamerlid Khadija Arib van de PvdA. De kinderombudsman wordt ondergebracht bij het instituut van de nationale ombudsman. De Verenigde Naties drongen meermalen aan op het instellen van een Nederlandse kinderombudsman. In Europa hebben 33 landen al een klachteninstituut voor kinderen.

Taken
De kinderombudsman krijgt dezelfde taken als de nationale ombudsman. Dus gevraagd en ongevraagd advies geven over problemen, een jaarverslag presenteren en daarover in gesprek gaan met het parlement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.